Izvor: B92, 10.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović: Pritisci nakon izbora

Beograd -- Nebojša Čović upozorava da će posle izbora uslediti veliki pritisci međunarodne zajednice.

Insistiraće se na tome da Srbi na Kosovu učestvuju u radnim grupama za bezbednost, lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj, da se vrate u institucije, a kao "iskušenje nad iskušenjima", šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, Nebojša Čović, naveo je učešće Srba na kosovskim izborima 23. oktobra.

Napominjući da se diplomatske aktivnosti na Kosovu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pre svega odvijaju preko Kontakt grupe "plus" i takozvane "Trojke" koju čine SAD, Evropska unija i NATO, Čović je rekao da od tog procesa u velikoj meri zavisi budućnost Kosova i Metohije: "To su opasni procesi i plašim se da se priprema cela strategija kako da se u septembru ili do kraja godine naprave sva dokumenta koja bi se impementirala ili primenila početkom 2005. godine. Ako imate neuspeh u Iraku, neuspeh u Avganistanu i ako imate, nije uspeh ali nemate ništa, u procesu na Kipru, a isto imate izbore, onda vam je potrebno da negde imate uspeh. Uspeh je obično na nečiju štetu i ja sam zabrinut da taj uspeh ne bude po ko zna koji put na srpsku štetu."

Predsednik Koordinacionog centra najavio je da će od premijera Koštunice i Saveta ministara sastanak na kome će biti razmotreni državni stavovi o budućnosti Srba na Kosovu. Govoreći o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, Čović je rekao da nema ni potvrde ali ni demanti spekulacija, koje su se mogle čuti u javnosti poslednjih dana, da se narednih dana, uoči predsedničkih izbora u Srbiji, u pokrajini može očekivati eskalacija nasilja protiv kosovskih Srba: "Niko to ne može da isključi kao potencijalnu mogućnost, ali možda druga strana želi da mi uđemo u paniku pa da još više podbunimo Srbe i druge nelabance da napuštaju Kosovo i metohiju. Zato u ovakvim situacijama treba biti vrlo pažljiv."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.