Izvor: B92, 02.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović: Poziv levici je iskren

Beograd -- Nebojša Čović kaže da je njegova partija, SDP, uputila iskren poziv za ujedinjenje na levici.

Prilikom obeležavanja dana Socijaldemokratske partije, Čović je izjavio da je njegova stranka vrlo iskreno, bez želje da izaziva podele, uputila poziv za ujedinjenje svim demokratskim i proevropskim strankama leve orijentacije, a da svaka od njih treba da vidi svoje potrebe. Čović u tom pozivu nije isključio mogućnost ujedinjenja SDP-a sa Socijalističkom partijom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije.

"Ne treba žuriti, kao što ni mi ne žurimo. SPS je partija leve orijentacije, pa ćemo videti, nikuda nećemo žuriti. To je nešto što je realnost na političkoj sceni Srbije, kao i mnoge druge stranke", kaže Čović.

Socijalistička partija Srbije podržava ideju Nebojše Čovića o ujedinjavanju stranaka leve orijentacije. Ovo je za B92 izjavio Zoran Anđelković, generalni sekretar SPS-a, stranke koja je do sada odbijala mogućnost saradnje s Čovićem.

Od 15 registrovanih stranaka u Srbiji sa odrednicom "socijaldemokratska" u imenu, kao i četiri "socijalističke", samo je Socijaldemokratska partija Nebojše Čovića zvanično obeležila 102. godišnjicu osnivanja prve socijaldemokratske partije u Srbiji.

Na grobu Dimitrija Tucovića, Nebojša Čović je izjavio da je njegova stranka "vrlo iskreno, bez želje da izaziva podele", uputila poziv za ujedinjenje svim demokratskim i proevropskim strankama leve orijentacije.

Iako su prethodnih dana, u medijima, čelnici SPS-a odbijali bilo kakvu mogućnost ujedinjenja sa Čovićevim SDP-om, nakon današnjeg poziva, situacija se, po svemu sudeći, promenila. Naime, generalni sekretar socijalista, Zoran Anjdelković, kaže da ta stranka podržava Čovićevu ideju za ujedinjavanjem stranaka demokratske levice.

I dok je Čović, kao jedini lider neke socijaldemokratske partije obeležio godišnjicu osnivanja prve takve partije u Srbiji, prvi čovek Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak, ocenio je da Čović neosnovano polaže pravo na ideju SDP. "To što Čović polaže pravo na ideju SDP-a je ista laž kao kada bismo rekli da je Slobodan Milošević zastupnik socijalističke ideje, Tomislav Nikolić naslednik Nikole Pašića, a Boris Tadić Ivana Grola ili Ljube Davidovića", rekao je Čanak agenciji Beta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.