Izvor: B92, 28.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović: Mogućnost pojačanja aktivnosti terorista na jugu Srbije

Beograd -- Potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović izjavio je da obaveštajni podaci, kao i analize situacije na terenu i u regionu, najavljuju mogućnost pojačanih aktivnosti terorista na jugu Srbije. U emisiji Kažiprst Radija B92, Čović je istakao da teroristi spremaju nešto "krvoločno". "Neke moje procene su da neće doći do neke velike eskalacije, ali da ćemo imati problema sa opasnim terorističkim napadima, i mislim da oni spremaju nešto jako opasno, nešto jako teško, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nešto krvoločno, da tako kažem, u smislu nekih već viđenih događaja na ovim našim prostorima, a to su Markale i tako dalje, gde bi onda jedna strana krenula da optužuje drugu stranu, da budu zamene teza, ja se najviše toga plašim", rekao je Čović.

Nebojša Čović je ocenio da Deklaracija o Kosovu i Metohiji, koju su u sredu usvojili poslanici Skupštine Srbije, sadrži realne ciljeve, čije ostvarenje, međutim, nije garantovano, s obzirom da to zavisi pre svega od međunarodne zajednice. "Nadam se da konsenzus koji smo oko teksta Deklaracije postigli u parlamentu najavljuje da ćemo se problemom Kosova i Metohije baviti kao državnim i nacionalnim, a ne stranačkim pitanjem", izjavio je Čović u emisiji Kažiprst Radija B92. Pojašnjavajući deo Deklaracije u kojem stoji da dijalog o konačnom statusu Kosova ne bi trebalo da počne pre sprovodjenja "svih odredbi" iz Rezolucije 1244, Nebojša Čović je precizirao da je u pitanju ispunjenje standarda iz te Rezolucije. "O statusu Kosova i Metohije se sigurno neće pričati dok se ne dostignu standardi, stvar je sada operacionalizacija standarda, stvar je ko ocenjuje nivo dostignutih standarda, mslim da će to biti Kontakt grupa na nivou političkih direktora, i sasvim sigurno mi smo dobili ili ušli u situaciju da ćemo razgovarati o datumu kada ćemo pričati o datumu vezanom za dogovor ili otvaranje dijaloga ili rasprave oko statusa. Mi kao odgovrna vlast u ovoj zemlji ne smemo da idemo van Rezolucije 1244, šta će to na kraju biti videćemo, ali ja ne očekujem da će bilo kakva priča o statusu početi pre 2005. godine, a čini mi se i kasnije", rekao je Čović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.