Izvor: Blic, 25.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović, Isakov i ja u novom savezu

Čović, Isakov i ja u novom savezu

Socijaldemokratska partija neće promeniti stav i podržati kandidaturu Dragoljuba Mićunovića za predsednika Srbije, izjavio je juče u razgovoru za 'Blic' predsednik SDP Slobodan Orlić.

- Našim članovima i simpatizerima ostavićemo da glasaju po sopstvenoj savesti. SDP nikad nije bojkotovao izbore, niti pozivao na bojkot izbora, što neće uraditi ni sada - dodao je Orlić. Zašto SDP neće da podrži Mićunovića?
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- SDP je izrazio ozbiljne rezerve prema raspisivanju predsedničkih izbora. Iza svega ne stoji pravna, već politički motivisana odluka. Da je bilo pravnih razloga, ti izbori bi bili raspisani ranije. Sad su prevagnuli politički motivi. Koji su to motivi?

- Ima svačega.

Čega najviše?

- Kupovine vremena, pokrivanja teme vanrednih parlamentarnih izbora i, možda, da se više ne bavimo aferama, već predsedničkim kandidatima. SDP je za vanredne izbore?

- Naš stav je donošenje novog ustava, promena izbornog zakona i nakon toga izbori. Vlada i Skupština moraju biti odgovorne prema sebi i narodu, i smatramo da, iako su probijeni svi rokovi, da novi ustav mora biti usvojen do kraja godine. Ukoliko ne bude promenjen, i ako Vlada i Skupština nemaju većinu za to, onda je očigledno da pitanje ustava mora rešiti nova skupština. Podnećemo inicijativu za promenu izbornog zakona po modelu CeSID, jer ako će izbori biti u sledećoj godini izborni zakon se mora promeniti u ovoj. Očekujem podršku onih stranaka koje su podržavale taj predlog zakona dok su bile u opoziciji. SDP je zatražio temeljnu rekonstrukciju Vlade.

- SDP nije za kozmetičke promene, za puku zamenu troje ministara koji su podneli ostavku. SDP traži temeljnu rekonstrukciju i jasnu ekonomsku viziju premijera kako Vlada treba da izgleda u svojoj poslednjoj godini prvog mandata u tranziciji. To podrazumeva da Vladu treba da sačinjavaju ljudi koji je neće opterećivati aferama. S druge strane, to treba da bude Vlada u kojoj se neće primećivati stranački egoizam i gde će opšti interesi biti dominantni nad ličnim. Čiji to egoizam?

- Svih koji o državnim temama govore na stranačkim konferencijama za novinare. Da li je kasno za temeljnu rekonstrukciju?

- Nije ako se ta rekonstrukcija napravi da Vlada može da funkcioniše jedinstveno. Ako toga ne bude, onda će izbori biti u decembru ili u martu sledeće godine. Hoće li SDP podržati samo zamenu troje ministara?

- Ne. Kada će SDP odlučiti hoće li učestvovati u Vladi Srbije?

- Kad čujemo stav premijera kakva će biti njena rekonstrukcija. Već ste izneli lični stav da SDP ne bi trebalo da participira u ovoj vladi. Zašto?

- Zato što smatram da premijer Srbije nema snage za odlučne rezove. Da li su takvi stavovi SDP posledica toga što vas Čedomir Jovanović nije stavio na listu strateških partnera DS?

- Svaka stranka je vlasna da bira svoje strateške partnere za izbore i posle izbora. Ono o čemu gospodin Jovanović nije vodio računa jeste činjenica da DS, koja danas jeste osnovni nosilac reformi u društvu, po prostom zbiru poslanika stranaka navedenih strateških partnera više nema podršku u parlamentu Srbije. Je li to definitivno udaljavanje SDP od DS?

- Imajući u vidu da je jedan visoki funkcioner DS, verovatno nakon konsultacija, izneo viziju budućih partnera te stranke, potpuno je jasno da naša saradnja može biti samo na nivou DOS, naravno, ukoliko izvorni DOS još postoji. Ukoliko bi sutra bili raspisani izbori, s kim bi SDP izašao na njih?

- Ta stvar pre svega zavisi od izbornog zakona, da li će cenzus biti pet ili dva odsto, da li će Srbija biti jedna izborna jedinica i da li će na snazi biti većinski ili proporcionalni izborni sistem. Stav SDP jeste da treba praviti programske koalicije, ne vodeći računa o veličini stranke već o njihovim zalaganjima i ideologiji. Građani po prvi put treba da se izjasne za nešto, a ne protiv nečega. Mislim da smo u tim razmišljanjima bliski sa Reformistima Vojvodine i Demokratskom alternativom. Da li je tačno da ste sa Nebojšom Čovićem i Miodragom Isakovim započeli pregovore o predizbornoj koaliciji?

- Pričali smo o svemu, pa i o tome. Nastavićemo te razgovore, uz, verujem, jedan uspešan rezultat. Ima li mesta u toj koaliciji za još neke stranke?

- Sve one stranke i pojedinci koji imaju demokratsko opredeljenje levog centra mogu biti u tom bloku. Zašto niste bili na poslednje dve sednice Predsedništva DOS?

- Prvi put sam bio u Priboju, drugi put u Smederevu. Bliže se izbori, moram da se bavim strankom. nenad čaluković Uslovi Nataši Mićić

Da li će SDP podržati zahtev za smenu Nataše Mićić?

- Naš odnos prema Mićićevoj tretiraćemo njenim odnosom prema SDP. Ako odmah na dnevni red jesenjeg zasedanja Skupštine ne stavi predlog SDP za promenu izbornog zakona znaćemo kakve su joj namere. Zahtev SDP je i da se vrate televizijski prenosi zasedanja.

Znači, ako ne ispuni ta dva zahteva SDP će glasati za smenu Mićićeve?

- Onda neće imati naše poverenje. Nikolić: Zaustaviću ih

Kandidat SRS za predsednika Srbije Tomislav Nikolić obećao je da će u slučaju da dobije izbore vanredni parlamentarni izbori biti raspisani za dva meseca.

- Da bi DOS otišao s vlasti, mora da počne da doživljava poraze na izborima, a ovo je prva i jedinstvena prilika - rekao je on, obećavši i da, ako pobedi, 'više nijedan neustavan zakon neće proći bez veta koji će da stavi predsednik republike'. Radikali su juče počeli akciju sakupljanja potpisa za svog predsedničkog kandidata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.