Izvor: B92, 29.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović: Albanci sa juga Srbije neće biti u delegaciji za dijalog s Prištinom

Bujanovac -- Potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović demantovao je da će predstavnici Albanaca sa juga Srbije biti u sastavu delegacije Srbije koja bi 14. oktobra u Beču trebalo da pregovara s kosovskim Albancima. Čović je tokom posete Bujanovcu takođe rekao da se neće mešati u odluku koalicije "Povratak" koga će delegirati u sastav srpskog pregovaračkog tima, javlja dopsinik Radija B92 Radoman Irić. Čović je u Bujanovcu rekao da on nije šef te koalicije i da sastav delegacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zavisi od stranaka koje je čine. "Što se mene tiče, ja ću biti vrlo srećan ukoliko u našoj delegaciji budu i Svetozar Marović i Zoran Živković, mislim da je dobro da počne na visokom nivou, što daje garanciju da će taj dijalog dobiti na zamahu, a onda ćemo imati vremena svi pomalo, ili više, da se istaknemo u procesu koji nas čeka", rekao je Čović. Upitan da li će u srpskoj delegaciji biti predstavnici juga Srbije, Čović je odgovorio: "Neće biti deo sastava delegacije, barem kako sada stoje stvari, ali videćemo. Mi pričamo o problemima Kosova i Metohije. Svako dalje insistiranje ili nametanje jednog takvog pristupa mislim da nije dobronamerno, naprotiv, ne vodi rešenju nego vodi od rešenja", rekao je Čović.

Jug Srbije su s Čovićem u nedelju obišli ambasador SAD u Srbiji i Crnoj Gori Vilijam Montgomeri i zamenik sekretara za evropska i evroazijska pitanja Stejt departmenta Lorens Rosin. Rosin je rekao da je impresioniran onim što je video na jugu Srbije. "Jeste da je bilo incidenata, ali je najvažnija opredeljenost ljudi da izgrade bolje uslove za život za sebe i svoje porodice", rekao je Rosin. Upitan kako tumači najave kosovskih Albanaca da neće učestvovati u dijalogu s Beogradom, Rosin je odgovorio: "Siguran sam da će oni shvatiti da je u njihovom najboljem interesu da učestvuju u tim razgovorima o tehničkim pitanjima, jer je to jedini način da buddu popravljeni životni uslovi za sve građane koji žive tamo. Siguran sam da će to tako i biti", rkao je on.

Povodom predstojećih razgovora Beograda i Prištine oglasio se i kosovski borac za ljudska prava Adem Demaći, koji je u intervjuu za Radio "Slobodna Evropa" ocenio da je cilj međunarodne zajednice da Kosovo vrati pod jurisdikciju Srbije. Prema njegovim rečima, Kosovo u razgovore ulazi bez ijednog suštinskog ovlašćenja, a kosovsko rukovodstvo je u takvoj situaciji zbunjeno i konfuzno. "Ne postoji platforma za razgovore, jer oni do sada nikada nisu razgovarali bez međunarodnih posrednika", rekao je Demaći.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.