Izvor: Politika, 18.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čovek koji se nije krio u Moskvi

Karla del Ponte je još pre desetak dana izjavljivala da se odbegli general krije u Rusiji i vajkala se što ta zemlja odbija da ga izruči Juče su na jedini mogući način demantovana nagađanja, koja traju već više od četiri godine, da je general Vlastimir Rođa Đorđević pristupio "koloniji srpskih emigranata" u Moskvi koji sebe smatraju "žrtvama političkog režima" posle pada Slobodana Miloševića, a koji su u Rusiji zapravo pronašli utočiše od policijskih i sudskih poternica. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << General Đorđević uhapšen je u Budvi, gde je u poslednje vreme, kako javlja agencija Beta, radio kao građevinski radnik u firmi koja angažuje radnike iz Srbije i sa Kosmeta. Poseban kuriozitet predstavlja to što je u centru veoma posećenog turističkog gradića živeo pod lažnim imenom Novica Karadžić, a kako tvrde izvori "Politike", tamo je nesmetano boravio tri i po godine. Jedno od mogućih objašnjenja je da je optuženi general ostao bez novca kojim je finansirao svoje skrivanje i da je u poslednje vreme morao naporno da radi za dnevnicu od 20 evra, koliko iznosi uobičajena naknada za rad na građevini.

O generalu Đorđeviću se od maja 2001. godine malo toga znalo. Njega je na položaju načelnika resora javne bezbednosti nasledio Sreten Lukić, a nekoliko dana nakon penzionisanja tajanstveno je nestao i o njemu su do sada kolale najneverovatnije priče. Od onih da je pod zaštitom Haškog tribunala koji mu je "promenio identitet", do onih da je pod okriljem porodice Milošević – Marković u Moskvi. U "dobro obaveštenim krugovima" nagađalo da je on pod zaštitom Haškog tribunala koji ga je navodno spremao za jednog od ključnih svedoka protiv Slobodana Miloševića. Drugi su tvrdili da se krije kod tasta u Zaječaru i da često u tom kraju, sa puškom na leđima ide u lov na divljač. U štampi su se takođe pojavljivale i svakakve nebulozne tvrdnje, među kojima je bila i navodna izjava Ljubiše Buhe Čumeta, svedoka saradnika srpskog tužilaštva za organizovani kriminal, da je generala Đorđevića likvidirao i na nepoznatoj lokaciji zakopao Dejan Milenković Bagzi, jer je "general mnogo znao".

Ipak, najupornije i najčešće su plasirane informacije da se Đorđević skriva u Moskvi. Prva takva informacija pojavila se 2003. godine, kada je list "Danas" preneo izjavu jednog Đorđevićevog prijatelja, inače vojnog generala, koji je tvrdio da je video Rođu u Moskvi i da su njih dvojica popili kafu u hotelu "Kosmos". Đorđevićev prijatelj je preneo da je Rođa kupio jednosoban stan u Moskvi i da mu je doslovce rekao: "Ne misliš valjda da sam ovde došao sa praznom torbom".

"Vest" da je Đorđević u Moskvi podgrejana je (za mnoge "potvrđena") 16. juna 2004. godine, kada je "Nedeljni telegraf" objavio navodno "integralno" pismo generala Đorđevića iz Moskve, u kome je on negirao niz spekulacija koje su se do tada pojavljivale u javnosti: da ima dogovor sa Hagom i da ga zbog toga čuvaju BIA ili "surčinski klan", da je pobegao sa torbom punom para i da ima veza sa porodicom Milošević u Moskvi.

Negirao je sve ono što mu se stavilo na teret, ali je zato "za obavljanje zadataka na Kosmetu" proglasio odgovornim generale Sretena Lukića i Obrada Stevanovića, koji su, kako je tu tvrdio, o svemu detaljno izveštavali ministra policije. Đorđević je još napisao da nije učestvovao u asanaciji terena na Kosmetu, a da je o hladnjačama u Dunavu saznao od načelnika SUP-a Bor i da je odmah naložio kriminalističku obradu.

No, u tvrdnjama da se Đorđević skriva u Moskvi najviše je i najupornije, ipak, insistirala Karla del Ponte, glavna tužiteljka Haškog tribunala. Ona je prošle sedmice u Beogradu potvrdila da je uverena da se gotovo svi optuženici za ratne zločine kriju "u Srbiji i njenoj okolini", izuzev Đorđevića koji je, kako je rekla, "u Rusiji". Često se proteklih godina javno vajkala što ruske vlasti ne izručuju Đorđevića, toliko je bila sigurna da je on u Rusiji.

Tek treba rasvetliti kretanje Đorđevića od nestanka iz Beograda, ali ako je tačna informacija "Politikinog" izvora da je on već godinama u Crnoj Gori, onda to baca sasvim novo svetlo ne samo na misteriju Đorđević, već i na odnose Beograda i Podgorice sa Haškim tribunalom. Poznato je da je Karla del Ponte u više navrata javno izražavala poverenje u Mila Đukanovića i njegove tvrdnje da se u CG ne krije niko od haških optuženika. Ostala je zapamćena i njena pohvala Đukanoviću kao osobi koja bi bila odličan međunarodni tužilac. Rekla je to 5. oktobra 2005, dok je hvalila saradnju Podgorice sa Hagom, iako je sasvim sigurno morala znati da je Đukanović predmet nekoliko sumnjičenja i istraga zbog veza sa organizovanim zločinom i krijumčarima.

Ne može se odmah odbaciti ni pretpostavka da se Đorđević prethodno krio u Rusiji i da su oni koji su ga čuvali napravili računicu po kojoj im se više ne isplati čuvanje "srpske postpetooktobarske emigracije". Koincidencija ili ne, tek Marko Milošević takođe je nedavno napustio Moskvu i prema poslednjim informacijama nalazi se u Pekingu, dok je Bogoljub Karić, navodno, takođe otišao iz Rusije i utočište pronašao u jednoj zapadnoevropskoj zemlji.

Dušan Telesković

[objavljeno: 18.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.