Izvor: Blic, 18.Apr.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čomski: Podela Kosova je sada nemoguća

Uticajni svetski filozof Noam Čomski, u pismu srpskom piscu Dobrici Ćosiću, sa kojim već duže vreme vodi prepisku, naveo je da povodom proglašenja nezavisnosti Kosova i "nove situacije" nema mnogo toga da kaže, "ništa vredno ponavljanja".



Ćosić je zamolio američkog profesora da se još jednom izjasni oko njegove ideje o podeli Kosova i stausa južne srpske pokrajine, a Čomski je u odgovoru, koji su danas objavile "Novosti", naveo da i danas misli da je Ćosićev >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predlog "imao mnogo smisla, ali je sada nemoguć".

"SAD je previše investirala u Kosovo, kako geostrateški, tako i ideološki (a po pitanju ideologije, Evropa je još luđa od SAD u vezi sa Kosovom). Geostrateški deo priče uključuje ne samo kamp 'Bondstil', nego i potrebu da se učvrsti kontrola Vašingtona nad Evropom", kazao je Čomski. On je naveo da "ideološki deo priče ima veze sa načinom na koji su zapadnjački intelektualci napravili potpune imbecile od sebe u svojoj orgiji samohvalisanja i svom neverovatnom laganju u vezi sa ratom. Nikada neće dozvoliti da se te laži razotkriju, a poziranje o nezavisnosti Kosova je neophodni zaključak bajke o njihovoj veličanstvenoj ulozi".

"Novosti" prenose i Ćosićev odgovor Čomskom u kome se navodi da je saglasan s njim da je sada dockan da se razmatra njegov "predlog o podeli Kosova i odbrani od albanske aneksije srpske etničke teritorije".

"Po svemu sudeći dockan je i da se primeni atoski (grčki) model očuvanja samostalnosti kosovskih i metohijskih manastira. Srbi su nejaki da promene isplaniranu konstelaciju albansko-srpskih odnosa na Kosovu koja je podređena američkoj strategiji i interesima na Balkanu i Evropi", ocenio je Ćosić.

"Vaš čin ubedljive moralne podrške koju pružate srpskom narodu danas, za nas mnogo znači. Jer mi smo užasno poniženi nepravdama i decenijama sami. Kraj 20. veka u Evropi izrodio je, tačnije rečeno, obnovio ideologiju srbofobije u korelaciji sa rusofobijom, a kojom se na Balkanu i Evropi želi da potisne u zaborav nacistički antisemitizam i maskira kancerozno licemerje one Evrope koja proizvodi ratove i ideologije laži".

Ćosić je izrazio Čomskom ljudsku zahvalnost i zamolio ga da ne razume kao neskromnost kada mu kaže: "Nisam srećan čovek, ali sam srećan pisac što smem da kažem da mi je u velikoj i pravednoj stvari moga naroda Noam Čomski bio istomišljenik i prijatelj".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.