Izvor: B92, 12.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cobel se izvinio zbog izjave

Beograd -- Nemački ambasador Andreas Cobel izvinio se zbog svoje "možda nejasne izjave". Vlada Srbije uputiće oštar protest Vladi Nemačke.

Andreas Cobel se izvinio i zbog, možda, stečenog utiska da nema razumevanja za Srbiju, zemlju koja mu je domaćin. Nemački diplomata je rekao da sve njegove izjave prenete pogrešno ili ne, mogu da se pripišu njemu, a ne Nemačkoj ili EU.

Ambasador je rekao da ni u jednom tenutku nije izneo stav da Mađarska ima pretenzije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prema Vojvodini, a ponovio je i svoj stav da je Kosovo jedinstven slučaj.

"Izričito se izvinjavam zbog možda nejasnih izjava, a pre svega što je nastao utisak da nemam dovoljno razumevanja za zemlju domaćina", rekao je Cobel.

"Sve sinoćnje izjave, bez obzira da li su prenete na istinit ili pogrešan način, mogu se isključivo pripisati meni."

Cobel je takođe rekao da želi da "izričito razjasni da ni u kom slučaju nije izneo stav niti smatra da postoje istorijske pretenzije Mađarske u odnosu na Vojvodinu niti da Mađarska namerava da zatraži takva prava".

"Stav nemačke vlade i EU je poznat. Naš cilj su stabilizacija i mir na zapadnom Balkanu", rekao je Cobel.

"Zato se zalažemo za rešenje statusa Kosova koje bi uzelo u obzir opravdane interese građana Kosova", rekao je Cobel i istakao da je "Kosovo slučaj 'sui generis', koji se ne može preneti na druge regione".

Ambasador Nemačke je na kraju vanredne konferencije za novinare, koja je trajala oko pet minuta, zamolio za razumevanje što ne daje dalje komentare i što neće odgovarati na pitanja.

Prethodno je Vlada Srbije ocenila da se ambasador, izjavom u kojoj je doveo u vezu Kosovo, Vojvodinu i Sandžak, na najgrublji način meša u unutrašnje stvari Srbije, a protestno pismo uputio je i Boris Tadić.

Šta je ambasador sinoć rekao

Udarna vest u Srbiji danas je svojevrsni diplomatski skandal koji se desio sinoć na okruglom stolu Foruma za međunarodne odnose Evropskog porketa u Srbiji, gde je govorio nemački ambasador Andreas Cobel.

Govoreći o problemu Kosova, ambasador Cobel, inače istoričar, je rekao da bi problem Kosova trebalo rešiti što pre u smislu nadzirane nezavisnosti, a u raspravi sa jednim učesnikom okruglog stola pomenuta je Vojvodina, zatim Sandžak i jug Srbije.

Pitanje učesnika: S obzirom na činjenicu da mi sada gubimo Kosovo, gubimo ga već 300, 400, 500 godina, ali istovremeno, paralelno sa njegovim gubitkom, dobili smo Vojvodinu. Vidite li ikakvu povezanost?

Ambasador Cobel: Vi zaista pokušavate da pomognete ovoj raspravi uvodeći i to i hajde onda da uključimo i Sandžak i južnu Srbiju. Kako ja to vidim, ukoliko nastavite da se previše unosite u problem Kosova, sukob koji bi tamo potencijalno eskalirao, može onda dovesti do dalje destabilizacije Srbije, gde ćete onda dobiti nove probleme u Vojvodini i južnoj Srbiji.

I onda, ja mislim, iako nije na meni da savetujem, da je bolje da se što pre reši pitanje Kosova, u smislu njegove nadgledane nezavisnosti, tako da Srbija može da preusmeri svoju politiku prema budućnosti, što bi onda stabilizovalo celu državu. Inače, cena zadržavanja Kosova i eskaliranja konflikta tamo može da se prelije na druge teritorije i onda je to haos.

Ponavljam, ovo nije zamišljeno kao pretnja, nego samo kao analiza, da, ukoliko stvari izmaknu kontroli u jednoj oblasti, onda se tamo mora pribeći represivnijim merama da bi se sačuvala kontrola, možda bude eskalacije situacije i u drugim delovima zemlje.

Pitanje učesnika: Ali, da li ne mislite da, ako se sada odreknemo svoje teritorije, tome možda neće biti kraja?

Ambasador Cobel: Ako vi insistirate na tom argumentu, ne moram vas podsećati, da je Vojvodina relativno nova u Srbiji. Koliko god da insistirate da je Kosovo oduvek bilo deo Srbije, što inače nije tačno, jer je Kosovo postalo deo Srbije 1912. godine, nakon što nekoliko vekova nije bilo u Srbiji, sada bi i Mađarima mogla da se pojavi želja i da kažu: Hoćemo Vojvodinu natrag. Opet ponavljam da je najbolja zaštita od takvog haosa da se svi što je pre moguće okrenete evropskim pravilima, gde imamo druge mehanizme da rešimo naše unutrašnje probleme u pregovorima.

Vlada traži objašnjenje Nemačke

Na današnjoj sednici Vlada Srbije je odlučila da uputi "najoštriji protest Vladi Nemačke" zbog izjava ambasadora Cobela, u kojima se on "na najgrublji način meša u unutrašnje stvari Srbije".

"Ambasador Cobel je na više načina pokrenuo pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i pitanje nepromenljivosti njenih međunarodno priznatih granica."

"Vlada Srbije s pravom očekuje objašnjenje Vlade Nemačke da li je ambasador Cobel izneo zvanične stavove Vlade Nemačke."

"U svim dosadašnjim kontaktima na visokom državnom nivou između Srbije i Nemačke bila je iskazana i potvrđena međusobno dobra volja da dve zemlje razvijaju dobre odnose."

"Nadamo se da ćemo u najkraćem roku dobiti jasno razjašnjenje Vlade Nemačke o iznetim stavovima ambasadora Cobela", navela je Vlada Srbije.

Vlada Srbije neće komentarisati izjave nemačkog ambasadora u Beogradu Andreasa Cobela dok iz Berlina ne stigne zvanično objašnjenje da li ambasadorovi stavovi o Kosovu i Vojvodini odražavaju stavove nemačke vlade.

Ministar nauke i zaštite životne sredine Aleksandar Popović je na konferenciji za novinare posle sednice vlade rekao da vlasti u Beogradu očekuju odgovor nemačke strane.

I kabinet predsednika Srbije uputio je kasno sinoć protest Ministarsvu inostranih poslova Nemačke zbog izjava ambasadora te zemlje, saopštila je danas pres služba predsednika Srbije.

Kabinet predsednika preneo je zabrinutost predsednika Srbije Borisa Tadića, koji je zatražio da se Nemačka zvanično ogradi od stavova koje je ambasador Cobel izneo.

Kako se navodi u saopštenju, predsednik Tadić će protestno pismo uputiti i predsedniku Savezne Republike Nemačke Horstu Keleru.

Reakcija nemačke ambasade

Sa drugu strane, Ambasada Nemačke je reagovala i saopštila da je u nekim medijima izjava ambasadora izvučena iz konteksta diskusije i ne odgovara istini i da on nije tvrdio da Mađarska može da otvori pitanje Vojvodine, reagujući na način na koji su pojedini mediji preneli izjavu

"Ni u jednom trenutku ambasador Cobel nije tvrdio da Mađarska može da otvori pitanje Vojvodine, kao što je to predstavljeno u medijskim izveštajima", navodi Ambasada, već je, naprotiv, ukazao da treba biti oprezan sa istorijskim paralelama.

"Naprotiv, ambasador Cobel je u odgovoru na pitanje, u diskusiji sa učesnicima Foruma, da li je zabrinut zbog moguće nestabilnosti u Vojvodini i drugim delovima Srbije, rekao da je integracija u EU najbolja garancija za stabilnost u Srbiji. Ukazao je i na to da treba biti oprezan sa istorijskim pravima i paralelama", navodi se u saopštenju.

Ambasada je reagovala i na interpretaciju dela izjave u vezi sa političkom elitom u Srbiji.

"Ambasador Cobel nije ni paušalno tvrdio da je Srbiji potrebna bolja politička elita, nego je upozorio na to da, po njegovom mišljenju, politički lideri u Srbiji moraju da preuzmu svoju odgovornost za što skorije formiranje vlade", saopštava Ambasada Nemačke u Srbiji.

"Mađarska nema pretenzije"

Povodom izjave nemačkog ambasadora, zamenik mađarskog ambasadora u Beogradu Ištvan Fejervari je rekao da Mađarska nema nikakve teritorijalne pretenzije prema Srbiji.

On je rekao da Mađarska u potpunosti priznaje postojeće granice u Evropi, kao i da u potpunosti podržava integraciju Srbije u evroatlantske strukture.

Ostale reakcije možete pročitati u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.