Izvor: B92, 17.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Član Venecijanske komisije u poseti SRJ

Podgorica -- Ističući da blokadu procesa usvajanja Ustavne povelje čine predstavnici unitarističko-nacionalističkog bloka iz Srbije i Crne Gore, a posebno iz takozvanog saveznog parlamenta, član crnogorske delegacije u Komisiji za izradu Ustavne povelje Miodrag Vukovic je u razgovoru s pomoćnikom sekretara Venecijanske komisije Saveta Evrope Tomasom Markertom, izrazio spremnost da kompromisom što pre bude okončan rad na Ustavnoj povelji. Kako prenosi dopisnik B92 Srdjan Janković, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u saopštenju informativne sluzbe Demokratske partije socijalista navodi se da su se sagovornici složili da pitanje načina izbora za parlament buduće državne zajednice, ne bi trebalo da predstavlja problem za završetak rada na Ustavnoj povelji. Vuković i Markert su se saglasili da način izbora poslanika ne bi trebalo da bude problem, jer je to pitanje, prema "Beogradskom sporazumu", u nadležnosti država-članica, a da je moguće naći odgovarajuću formulaciju koja će poštovati Sporazum i omogućiti da Ustavna povelja što pre bude usvojena.

Markert je razgovarao i s predstavnicima koalicije "Zajedno za Jugoslaviju", koji su nakon sastanka saopštili da je pitanje neposrednih izbora za parlament nove državne zajednice jasno definisano i da tu nema kompromisa. "Neprihvatljivo je donošenje Ustavne povelje bez odredbe koja se odnosi na način izbora poslanika", saopštio je Savo Đurđevac iz Narodne stranke. Novinarima se obratio i Ranko Kadić iz Srpske narodne stranke koji je ponovio ocenu da kompromisa nece biti. Isti stav je preneo i Velizar Kaluđerov iz Socijalističke narodne partije, koji je rekao da ukoliko ne bi bio definisan izbor poslanika buduće zajednice postojao bi rizik da poslanici iz država-članica na različit način budu birani u skupštinu zajedničke države.

Markert posetu nastavlja u sredu u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.