Izvor: Blic, 03.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćirković: Osujećen lažni upad srpske vojske na Kosmet

KFOR je, po dojavi Vojske Srbije, zaplenio uniforme VS koje je planirala da zloupotrebi jedna paravojna grupa, izjavio je komandant Kopnene vojske VS general-potpukovnik Mladen Ćirković.



"Upozorili smo KFOR na opasnost od paravojnih grupa, poput takozvane Albanske nacionalne armije, čiji su se pripadnici nedavno pojavili kod Podujeva, što je snimljeno i televizijskom kamerom. Dostavljamo KFOR-u informacije, oni ih proveravaju. Tako su nedavno, po našoj dojavi, u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << okolini Kosovske Kamenice zaplenili izvesnu količinu uniformi Vojske Jugoslavije", rekao je Ćirković.

"Prema našim podacima, jedna od paravojnih grupa nameravala je da inscenira navodni upad Vojske Srbije na Kosovo i Metohiju. Postoje operativne informacije da planiraju i incidente oko Bujanovca, Preševa i uz granicu prema Makedoniji. VS neće tolerisati izazivanje sukoba na ovom području", istakao je Ćirković za "Politiku".

Vojska Srbije je predstavnicima KFOR-a stavila do znanja da očekuje da će međunarodne snage koje predvodi NATO, a, u skladu sa mandatom UN, zaštititi srpsko i drugo nealbansko stanovništvo na Kosovu i Metohiji ako dođe do nasilja tokom procesa rešavanja statusa pokrajine.

Predstavnici KFOR-a pružili su kolegama iz Vojske Srbije uveravanja da je njihovih 16.000 vojnika spremno da zaštite građane Kosova i Metohije u slučaju da njihova bezbednost bude ugrožena.

"Jasno smo rekli da je neprihvatljivo da se ponovi nasilje, poput onog od 17. marta 2004. godine. Predstavnici KFOR-a su nam odgovorili da se takvo stradanje neće ponoviti, da su izvukli dobru pouku iz tih događaja i da su spremni da odgovore na sve izazove koji se mogu pojaviti na Kosovu i Metohiji. Imaju dovoljno kvalitetnih jedinica za suzbijanje nemira, a nedavno su u pokrajinu prebačene nove jedinice iz Francuske i Irske", rekao je Ćirković.

On je dodao da, ako su odlučni da zaštite stanovništvo, a na osnovu dosadašnje saradnje nema razloga da sumnjamo u njihovu iskrenost, oni će to i uraditi. Kao konkretan oblik saradnje, Vojska Srbije i KFOR na administrativnoj liniji, dugoj 384 kilometra, sprovode takozvane jednovremene patrole.

Vojnici, svako sa "svoje" strane linije, patroliraju i sreću se na ranije dogovorenim punktovima. Samo tokom ove godine organizovane su 234 jednovremene patrole. Iskustva su dobra, posebno u suzbijanju ilegalnih prelazaka i krijumčarenja, pa se planiraju i zajedničke patrole u kojima bi po polovina vojnika bila iz VS i KFOR-a.

"Imamo stalnu vezu s pripadnicima KFOR-a na više nivoa, od lokalnih jedinica duž administrativne linije, preko koordinacionog i komandnog do visokog nivoa, koji podrazumeva direktni kontakt načelnika Generalštaba Vojske Srbije sa komandantom KFOR-a.

Tehnički gledano, postoji više sistema veza, a od posebnog značaja su 'vruće linije' između operativnih centara naših brigada i sektora KFOR-a", istakao je Ćirković. On je objasnio da je reč o fiksnim telefonima i dovoljno je samo podignuti slušalicu i veza sa drugom stranom je uspostavljena.

Komandant srpske kopnene vojske je istakao da bi želeo da se obavi i razmena stalnih oficira za vezu. Sastanci starešina su redovni, ali bi neprekidan boravak oficira za vezu na obe strane omogućio još kvalitetniju komunikaciju, posebno u kriznim situacijama.

"Tokom ove godine bilo je više incidenata na administrativnoj liniji i u KZB, uglavnom je reč o nedozvoljenoj seči šume, ilegalnim prelascima i pronalaženju minsko-eksplozivnih sredstava. U dva navrata pucano je na policiju, jednom na patrolu VS, srećom bez posledica", rekao je on.

"Desi se i da vozila ili helikopteri KFOR-a nenamerno pređu administrativnu liniju. Mogu da kažem da pripadnici KFOR-a svim ovim događajima prilaze krajnje profesionalno i odgovorno. Svaki slučaj se zajednički detaljno razmatra, uz međusobno potpuno uvažavanje što govori o kvalitetnom partnerskom odnosu VS i KFOR-a", istakao je general Ćirković.

Slovački vojnici sa Kosova - pravo u karantin

Slovački vojnici iz češko-slovačkog bataljona Kfora ubuduće će po povratku u domovinu ići pravo u karantin na pet dana "da u Slovačku ne unesu tuberkulozu".

"Rizik širenje tuberkuloze se radikalno povećao sa učešćem naših vojnika u inostranim misijama i to zato što naši vojnici deluju u zemljama u kojima je ta bolest veoma rasprostranjena", objasnio je portparol slovačkog Ministarstva odbrane Vladimir Gemela, prenosi slovački list "Pravda".

Nova odluka važi i za vojnike u BiH i sve slovačke inostrane misije osim one na Kipru koji ne spada u rizične oblasti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.