Čiplić spreman za ocenjivanje

Izvor: B92, 05.Feb.2011, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čiplić spreman za ocenjivanje

Beograd -- Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, koga kritikuju bivši saradnici, izjavio za B92 je da je spreman da se suoči sa ocenama vlastitog rada.

Čiplić je naveo da o ostavci i zahtevima da bude razrešen nije razgovarao s premijerom Mirkom Cvetkovićem.

O tome se, dodaje Čiplić, uopšte nije raspravljalo ni u Vladi, ni u Demokratskoj stranci, kojoj pripada.

Čiplić je to objasnio činjenicom da se, kako je rekao, "vrlo jasno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravi razlika između onoga šta je urađeno (u njegovom ministarstvu) i onoga što se u medijima i javnosti predstavlja kao greška ili problem".

Povodom priča o smeni u sklopu rekonstrukcije vlade, Čiplić je, gostujući u emisiji B92, istakao da politički lideri koji su dogovorili njen sadašnji personalni sastav "imaju apsolutno pravo da vrše promene".

Na pitanje da li bi bio spreman da ode s funkcije, ako to bude zatraženo, Čiplić je odgovorio: "Naravno, kako da ne" i dodao da je spreman na ocene vlastitog rada.

Razrešenje Čiplića s funkcije tražilo je nekoliko nevladinh organizacija, Liberalno-demokratska partija i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, a njegov rad kritikovali su državni sekretar Marko Karadžić i pomoćnik ministra Petar Antić, koji su svojevoljno napustili Ministarstvo.

Čiplić je naveo da je u slučaju Karadžića "pokušano da se nađe zajednički jezik, ali bezuspešno" i negirao Antićeve tvrdnje da je premešten na niže radno mesto zato što se ministru suprotstavio.

On je podsetio da je Antić, nakon nove sistematizacije premešten na niže, takođe, rukovodeće mesto i objasnio da je u njegovom radu bilo "puno propusta", propuštenih rokova i ugrožavanja projekata.

"Problem je bio u vršenju funkcije, preuzimanju odgovornosti i realizaciji ozbiljnih inicijativa i programa lokalnih samouprava", izjavio je Čiplić i dodao da se "zbog greške u Antićevom sektoru" moglo dogoditi da ne budu realizovani programi u vrednosti 2,7 miliona evra.

On je negirao tvrdnje Antića da je Romima, koji žive u teškim uslovima, nuđen projekat edukacije iz oblasti solarne energije zbog čega je optužio Ministarstvo za nesvrsishodno trošenje novca.

"Ne postoji projekat Ministarstva o solarnoj energiji", rekao je Čiplić, podsetivši da upravo obrnuto - projekte nude nevladine organizacije.

"Romski centar je vrlo razvijen i sam nudi projekte, a Ministarstvo na osnovu konkursa odlučuje o dodeli sredstava", naveo je ministar.

Na optužbe nekih romskih organizacija da je ukinuo Sektor za nacionalne manjine "kako bi se obračunao s Antićem", Čiplić je odvratio da je taj sektor zapravo proširen.

To povrđuje i njegov novi naziv: "Sektor za manjine, međunarodnu saradnju i integracije", izjavio je ministar, istakavši da u okviru tog sektora i dalje postoji romska Kancelarija, koja sprovodi strategiju čiji je glavni cilj da menja loš položaj romske zajednice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.