Izvor: B92, 20.Avg.2010, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čiplić potpisao izmenu poslovnika

Beograd -- Ministarstvo za ljudska i manjinska prava objavilo je odluku o izmeni Poslovnika o konstituisanju Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine.

Izmenjenim poslovnikom je predviđeno da će za formiranje Nacionalnog saveta Bošnjaka biti dovoljna verifikacija polovine mandata.

Izmenu poslovnika, kojom je izbrisana odredba prema kojoj je za formiranje saveta potrebna verifikacija najmanje dve trećine mandata, objavljenu na sajtu Miistarstva za ljudska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i manjinska prava, potpisao je ministar Svetozar Čiplić.

Ministar je ranije najavio i da će biti zakazana nova konstitutivna sednica Nacionalnog saveta Bošnjaka.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić ranije je konstatovala da je propisivanjem posebnih uslova za konstituisanje Bošnjačkog nacionalnog saveta učinjena diskriminacija i preporučila Ministarstvu da do 20. avgusta obezbedi iste uslove za konstituisanje saveta kakvi su važili za ostale manjine.

Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ), koja je osvojila 17 mandata, konstituisala je 7. jula Savet uz pomoć dva predstavnika Bošnjačkog preporoda, ali Ministarstvo nije priznalo tako formirano veće.

Na izborima 6. juna, osim BZK muftije Muamera Zukorlića, mandate su osvojili i Bošnjačka lista - 13, bliska Sulejmanu Ugljaninu, kao i Bošnjački preporod - 5, blizak Rasimu Ljajiću.

Savet je trebalo da bude formiran 7. jula, ali poslovnikom koji je dan ranije izdalo Ministarstvo za ljudska i manjinska pitanja za konstituisanje tog saveta predviđena je verifikacija najmanje dve trećine mandata, dok je ostalim savetima bila dovoljna polovina mandata.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji (IZ) i nosilac liste Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) Muamer Zukorlić najavio je da će ta lista bojkovati eventualne nove izbori za nacionalne savete manjina.

Seadetin Mujezinović sa liste Bošnjački preporod koja ima pet mandata rekao je da je ta lista spremna na razgovore sa druge dve liste.

Treća izborna lista - Bošnjačka lista pozvala je pre dva dana ministra za ljudska i manjinska prava da raspiše nove izbore za Bošnjačko nacionalno veće pošto su istekli svi rokovi za konstituisanje Veća.

Bošnjačka kulturna zajednica konstituisala je Nacionalni savet Bošnjaka nakon izbora održanih 6. juna. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava saopštilo je nakon toga da Savet nije konstituisan legalno i raspustila to telo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.