Čiplić: Set zakona početkom 2009.

Izvor: B92, 23.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čiplić: Set zakona početkom 2009.

Svetozar Čiplić (Beta)

Novi Sad -- Početkom 2009. pred poslanicima bi se mogao naći set zakona iz oblasti ljudskih prava, najavio je ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić.

On je na otvaranju finalnog Kupa tolerancije u Subotici istakao da će se ova manifestacija, čiji je cilj širenje tolerancije među mladima, od sledeće godine održavati na nivou cele Srbije. Ministar Čiplić je za B92 ocenio da je u celoj zemlji tolerancija na mnogo višem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nivou nego pre nekoliko godina.

On dodaje da će se stanje dodatno popraviti kada republička Skupština usvoji set zakona iz oblasti ljudskih prava, što se očekuje početkom naredne godine.

"Nedostajao je Zakon o nacionalnim savetima, nedostajao je Zakon o zabrani diskriminacije, kao i Zakon o ravnopravnosti polova. Sada će sve to biti doneto, pravni poredak će biti popunjen", rekao je Čiplić.

"To znači da oni mehanizmi koji su trebali da štite i da jemče u realnom životu uživanje manjinskih prava, sada više neće nedostajati, pa će i u tom smislu ponudu pravnih standarda Srbija dopuniti pitanje uživanja i zaštite ljudskih, posebno manjinskih prava", kazao je Čiplić.

Čiplić smatra da manifestacije poput Kupa tolerancije, koji preko sportskih takmičenja uči đake toleranciji, daju rezultate zbog čega će se ova manifestacija od naredne godine održavati u celoj Srbiji.

Da je Kup tolerancije dao pozitivne rezultate smatra i pokrajinski sekretar za nacionalne manjine Tamaš Korhec.

"Generalno u našem društvu osećam tendenciju poboljšanja međunacionalnih odnosa i to je pre svega rezultat zajedničkih napora koji smo na tom planu učinili svi mi, ali to ne znači da treba da prestanemo, da skrštenih ruku sedimo u fotelji, jer se na toleranciji, na razvijanju svesti o multikulturalizmu mora raditi posebno sa svakom generacijom", rekao je Korhec.

Finale ovogodišnjeg, četvrtog Kupa tolerancije, održava se u Subotici tokom vikenda, a na njemu učestvuje 350 đaka iz srednjih i osnovnih škola u Vojvodini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.