Čiplić: Pozitivne ocene za Srbiju

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 12.Dec.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čiplić: Pozitivne ocene za Srbiju

Beograd -- Ministar Svetozar Čiplić rekao je da je 41 država pozitivno ocenila izveštaj Srbije o ljudskim pravima na trećem sastanku Saveta UN za ljudska prava u Ženevi.

"Srbija je podnela prvi periodični izveštaj povodom univerzalne Deklaracije o ljudskim pravima nekoliko dana pre obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava i 41 država je pozdravila stanje u oblasti ljudskih prava u Srbiji", kazao je za ministar ljudska i manjinska prava na konferenciji za novinare >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Vladi Srbije.

On je rekao da su neke od njih iznele preporuke za rešavanje problema u toj oblasti u Srbiji koji su prepoznati na osnovu izveštaja, a koji se odnose na unapređenje položaja osoba sa posebnim potrebama, zatim romske populacije, dece i žena, kao i pitanja zaštite prava boraca i novinara.

Prema rečima ministra, Srbija je na sastanku u Ženevi određena kao lider u regionu po odnosu prema nacionalnim manjinama.

"Savet za ljudska prava UN koji je istog ranga kao Savet bezbednosti UN će u martu sledeće godine dati izveštaj sa preporukama na osnovu našeg izveštaja i preporuka i diskusija drugih država i očekujem valjanu ocenu", kazao je Čiplić.

Čiplić je izjavio da izdvanja Vlade Srbije u budžetu za 2009. godinu za Rome iznose 1,1 milijardu dinara i da su i pored restriktivnog bužeta, uvećana u odnosu na ovu godinu.

U Vladi Srbije Čiplić je novinarima rekao da sredstva za rešavanje probleme Roma čine izdvajanja svih ministarstava koja se bave unapređenjem njihovog položaja i da se vlada trudila da bužet ne bude restriktivan baš u svakoj situaciji.

Ministar je rekao da će budžet onima kojima je najviše potreban ipak biti nešto veći nego što je bio dosad, kao i da to što je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava najmlađe i najmanje, sa najmanjim bužetom, "neće biti prikaz onog što će biti urađeno, jer se ugroženim kategorijama stanovništva bave i druga ministarstva".

Prema njegovim rečima, posebno su ugrožene osobe sa invaliditetom i posebnim potrebama, Romi, žene, dece i HIV pozitivne osobe.

Ministar je kazao da je naročito važno obrazovati Rome da bi se poboljšao njihov položaj i da to podrazumeva pomoć tokom školovanja i pri zapošljavanju.

''Republika Srbija je prepoznala činjenicu da su Romi fenomenalan kapacitet, odnosno da su oni ljudski resurs koji još nije iskorišćen'', rekao je Čiplić i naveo da će unapređenjem njihovog položaja imati koristi i država, što podrazumeva njihovu edukaciju i emancipaciju.

U Evropskoj uniji živi između 10 i 12 miliona Roma, a Srbija predsedava ''Dekadom za uključivanje Roma 2005-2015. godine'' od 1. jula 2008. do 1. jula 2009. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.