Izvor: Blic, 02.Nov.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čiplić: Manjine će same birati svoje predstavnike

Članovi saveta nacionalnih manjina moći će da se biraju delegiranjem ili neposrednim izborima, predviđeno je Nacrtom zakona o savetima nacionalnih manjina.



Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije Svetozar Čiplić izjavio je za Betu da su autori zakona na taj način izašli u susret svima i napravili rešenje koja neće izazvati nikakve političke probleme a neće stvoriti ni strah u nacionalnim zajednicama.

Čiplić je naveo da predstavnici Mađara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Slovaka i Roma nisu imali primedbi da se izrade posebni birački spiskovi pripadnika manjina, ali da su predsednici saveta nekih drugih manjina izrazili rezerve navodeći da to može izazvati bojazan pripadnika njihovih nacionalnih zajednica.

"Zato smo predložili da se formiraju posebni birački spiskovi za nacionalne zajednice koje žele da idu na neposredne izbore, a da manjine koje to ne žele idu na elektorske izbore", odnosno da članove saveta biraju delegirani predstavnici, rekao je Čiplić.

On je istakao da ne postoji jedinstveno rešenje koje je primenljivo na sve i da je zato prilikom izrade zakona ponuđeno više rešenja da bi zakon bio prihvatljiv za sve nacionalne zajednice. Ministar je ukazao da nisu u istoj poziciji brojčano velike i malobrojne nacionalne manjine, kao ni nacionalne zajednice koncentrisane na jednoj teritoriji i one koje to nisu.

Nacionalni saveti manjina dobili su nacrt zakona koji su uradili stručnjaci i tokom novembra trebalo bi da dostave sugestije i predloge. Čiplić je za 28. novembar najavio sastanak predstavnika Ministarstva i nacionalnih saveta posle kojeg bi usaglašena verzija nacrta zakona mogla biti upućena Vladi Srbije.

"Posle toga je to samo stvar procedure. Nacrt zakona se upućuje ministarstvima da daju mišljenje i to će biti urađeno u hitnom postupku", rekao je Čiplić i dodao da se nada da će Vlada utvrditi predlog zakona do Nove godine.

Čiplić je rekao da će predložiti da Vlada zajedno sa tim zakonom razmatra i zakone o priznavanju pravnog subjektiviteta i zabrani diskriminacije, kao i novi zakon o pravima i slobodama nacionalnih manjina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.