Izvor: Blic, 03.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Činjenice o zločinu

Činjenice o zločinu

Predsednik Srbije Boris Tadić sa punim etičkim uporištem pozvao je vodeće ličnosti hrvatske države da osude akciju 'Oluja'. Hrvatski premijer Sanader, odgovarajući na taj Tadićev apel, reagovao je sasvim eksplicitno oporom konstatacijom: 'Hrvatska je ponosna na ‘Oluju’'. Šta kažu činjenice?

Dan uoči 'Oluje' Franjo Tuđman je na sastanku državnog i vojnog vrha, prema stenogramu koji je objavljen u beogradskom nedeljniku, rekao: 'Tema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << današnje rasprave je da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu sa ovih prostora'. Ambasador SAD u to vreme Piter Galbrajt pre nekoliko godina u izjavi 'Večernjem listu' je izgovorio: 'Reći ću samo da su se dogovorili vrlo ozbiljni zločini posle 4. avgusta... a dogodio se i znatan broj ubistava civila'. Roj Gatman je za američki 'Njuzvik' detaljno pisao o učešću CIA i američkih borbenih aviona sa nosača 'Teodor Ruzvelt' u akciji 'Oluja' radi pomoći Hrvatskoj. Centar 'Veritas' navodi da je sve počelo ujutru 4. avgusta pre deset godina, da je učestvovalo 200.000 ljudi pod oružjem, da je u dejstvo uključeno 700 tenkova i transportera, 1.800 artiljerijskih oružja, 47 aviona i helikoptera. Proterano je, prema 'Veritasu', 270.000 osoba srpske nacionalnosti, a dva trećine njihovih kuća je spaljeno i opljačkano. Za 48 sati život je izgubilo ili nestalo više od 2.000 osoba, od toga preko 1.000 civila, među kojima 523 žene i 12 dece. To su činjenice.

Hrvatska država je nastala iz 'domovinskog rata' i logično je što njeni aktuelni čelnici izbegavaju priču o zločinu. Time bi priznali makar i delimični karakter na kojem je ta država formirana. Ovog leta mnogi turisti iz Srbije borave na hrvatskom primorju. Mediji izveštavaju o korektnoj atmosferi, što je dobro. Odnosi između Srbije i Hrvatske mogu i moraju ići uzlaznom linijom. Nije potrebno, nije moguće, nije normalno stalno se sukobljavati i sudarati.

Ipak, objektivnost zločina nijedna izjava ne može izbrisati. Tragično gorke istine o zločinima bilo čijim i bilo prema kome treba stalno isticati i ponavljati jer je istina sama po sebi nedovoljna da pobedi interese.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.