Cilj terorista - presecanje Koridora 10

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2009, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cilj terorista - presecanje Koridora 10

BEOGRAD - Presecanje Koridora 10, kao glavnog putnog pravca kroz Srbiju, i pokušaj da se Srbija isprovocira na odgovor koji bi se predstavio kao prekomerna upotreba sile, glavni su motivi albanskih kriminalnih organizacija koje stoje iza poslednja dva teroristička napada na jugu, piše današnji Blic, pozivajući se na izveštaje srpskih službi bezbednosti.

Motivi su, kako se navodi, i odmazda zbog hapšenja "gnjilanske grupe" terorista osumnjičenih za ratne zločine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << krajem 2008. i pokušaj za uspostavljanje autonomije Preševske doline.

Oba napada, u četvrtak na Žandarmeriju kod Bujanovca i podmetanje bombe pod zgradu u Preševu u kojoj žive pripadnici vojske i policije u utorak, prema informacijama vlasti u Srbiji, rezultat su "prećutne podrške" međunarodnih snaga bezbednosti prema albanskim teroristima.

"U pozadini poslednja dva teroristička napada jeste namera da se širi prostor kroz koji prolazi evropski saobraćajni koridor od Evrope prema Bliskom istoku učini nesigurnim i to u jeku turističke sezone. Na taj način bi se u pitanje dovela sposobnost Srbije da ostvari bezbednost na svojoj teritoriji", stoji u izveštaju.

Kako je procenjeno, drugi cilj je da se Srbija isprovocira na oružano delovanje, koje bi se na međunarodnoj političkoj sceni predstavilo kao prekomerna upotreba sile, čime bi se osporilo njeno opredeljenje da nenasilnim sredstvima i na principima međunarodnog prava štiti nacionalne interese.

Poslednje procene bezbednosnih službi ne isključuju opasnost od novih ofanziva i oružanog delovanja albanskih kriminalnih organizacija, ukazuje Blic.

Službe bezbednosti procenjuju i da bi u nameri da za sebe izbore status faktora od kog na ovim prostorima zavise mir i bezbednost albanske terorističke grupe ponovo mogle da se posluže "oprobanim receptom" izazivanja haosa i nesigurnosti.

Po tom principu, naredna faza njihove namere je da se, uz podršku nekih međunarodnih struktura, pojave u ulozi nezaobilaznog, legitimnog pregovarača sa Srbijom.

U tim aktivnostima, prema informacijama kojima raspolažu srpske bezbednosne snage, te grupe imaju otvorenu podršku nelegalnih struktura vlasti sa Kosova, države Albanije, ali i naoružanih formacija na severozapadu Makedonije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Gnjilanska grupa i dalje teroriše jug Srbije

Izvor: Blic, 16.Jul.2009

Presecanje koridora E-10 kao glavnog putnog pravca kroz Srbiju, pokušaj da se Srbija isprovocira na odgovor koji bi se predstavio kao prekomerna upotreba sile, odmazda zbog hapšenja gnjilanske grupe i pokušaj za uspostavljanje autonomije Preševske doline - glavni su motivi albanskih kriminalnih organizacija...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.