Cilj istrage je da banku dekriminalizujemo

Izvor: S media, 01.Okt.2010, 00:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cilj istrage je da banku dekriminalizujemo

“Hipo Alpe-Adrija banka” u Srbiji je stabilna i bezbedna i klijenti mogu da joj veruju. Ne samo da ćemo obezbediti veću paletu proizvoda klijentima iz sektora stanovništva i privrede, već ćemo naše prisustvo ovde povećati. Imamo jasan plan i da povećamo broj filijala. Sve to je podržano od snažne „Hipo Alpe-Adrija grupe“, a naravno da postoji i podrška većinskog vlasnika, austrijske države - kaže Gotvald Kranebiter, predsednik Izvršnog odbora “Hipo Alpe- Adrija grupe”, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koji je boravio u jednodnevnoj poseti srpskoj članici “Hipo Alpe-Adrija banke Beograd”.

Poslednjih meseci slučaj „Hipo“ trese region, otkako je počelo da se odmotava klupko u jednoj, kako se navodi, najvećoj austrijskoj finansijskoj i korupcionaškoj aferi. Već izvesno vreme „Hipo Alpe-Adrija banka“ predmet je interesovanja nadležnih državnih organa u pojedinim zemljama jugoistočne Evrope.

Zahvaljujući lažnim izveštajima, prema pisanju medija u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori i Rumuniji, finansirana je kupovina stanova, vila, hotela, jahti, a provizije su preko Lihtenštajna išle Austrijancima i njihovim saradnicima u ovim zemljama. Epilog je hapšenje nekadašnjeg šefa „Hipo Alpe-Adrija banke“ Volfganga Kulterera, ali i nekih njegovih saradnika. U medijima pominju i umešanost bivših visokih funkcionera pojedinih država. Ni Srbija nije zaobiđena. Nakon prvobitnih saznanja da su isplaćivane provizije prilikom izgradnje naselja Belvil na Novom Beogradu, od menadžmenta “Hipo Alpe-Adrija” u Srbiji odlučno se moglo čuti da je sve rađeno po zakonu i da nije bilo malverzacija.

Za prvih šest meseci banka u Srbiji je poslovala sa dobitkom. Kakva su vaša saznanja?

- Ono što mi razmatramo jesu pojedinačni krediti, odnosno slučajevi, i utvrđujemo da li je bilo kriminalnih aktivnosti. Mora da postoji sistem da ste zapravo ispitali sve. Naš cilj je da istragu u okviru cele grupe okončamo tokom iduće godine. Na nivou cele “Hipo grupe” sprovodimo istragu koja podrazumeva ispitivanje pojedinih slučajeva, nezavisno od toga o kojoj zemlji je reč, a kriterijum istrage je da je banka ostvarila gubitak u konkretnom poslu. Naša dužnost jeste da ispitamo da li je gubitak rezultat kriminalnih aktivnosti ili je reč o propustu.

Koji je povod vaše posete Srbiji?

- Povod je Upravni odbor “Hipo Alpe-Adrija banke”, ali i razgovor sa zvaničnicima Narodne banke Srbije. Imenovan je novi guverner NBS i za nas je veoma važno da uspostavimo bliske odnose i odnose poverenja sa centralnom bankom. Vrlo smo srećni zbog podrške koju imamo od NBS.

Da li ste imali susret i sa Ivicom Dačićem, ministrom policije?

- Ne.

Afera „Hipo“ ne samo da je protresla Austriju, već i Hrvatsku, Federaciju BiH, pa i čitav region. Ima indicija da će biti novih hapšenja na jesen?

- Novi menadžment je došao u aprilu 2010. Jedan od prvih zadataka bio je da se uspostavi grupa koja će ispitati poslovanje „Hipo grupe“ iz prošlosti. Podržavam takvu vrstu istrage jer sam duboko uveren da bez rašćišćavanja problema iz prošlosti ne možemo da izgradimo bolju budućnost. Jedan od ciljeva istrage je dekriminalizacija banke. I ukoliko je neko nezakonito izneo novac, da uradimo ono što je u našoj moći da taj novac vratimo.

Da li su najavljene tužbe za nadoknadu štete protiv onih koji su oštetili banku u Austriji i Nemačkoj, način da se novac vrati?

- Istraga je proces koji traje. Ukoliko utvrdimo da je bilo štete, dužnost nam je da to istražimo i da tražimo naknadu za pričinjenu štetu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.