Cilj dijaloga pomirenje kosovskih Albanaca i Srba

Izvor: S media, 19.Nov.2010, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cilj dijaloga pomirenje kosovskih Albanaca i Srba

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je u intervjuu češkom dnevniku Lidove novini da je cilj dijaloga s Prištinom pomirenje kosovskih Albanaca i Srba, a da se za sada ostavlja po strani pitanje priznanja Kosova.

"U ovom trenutku kažem: Ne, nikada. Naš Ustav nam ne dozvoljava da priznamo nezavisnost dela naše zemlje. Ali videćemo šta će se desiti, kako će biti uspešni ti pregovori, pustimo to za sada", odgovorio je Cvetković na direktno pitanje da li >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Srbija ni u kojem slučaju i nikada neće priznati samostalno Kosovo.

U intervjuu koji danas objavljuje češki dnevnik on je kazao da Beograd u dijalogu s Prištinom želi da počne od tema koje mogu lako da se reše.

"Ako na početku postignemo uspeh, to otvara vrata i za rešavanje osetljivijih pitanja. Ako počnete s najosetljivijim pitanjima, nikuda nećete stići. To je naša taktika", rekao je srpski premijer.

Rešenje koje u tom dijalogu Srbija traži treba po njegovim rečima da bude dugoročno, prihvatljivo za sve strane, a ne takvo koje bi zamrzlo sukob na Kosovu.

Cvetković je Lidovim novinama kazao takodje da Srbiji nije važno da li će ući u Evropsku uniju 2016. ili nekoliko godina kasnije.

"Za nas je važno da sprovodimo reforme, da menjamo privredu, a kada ona bude rasla i ljudi budu živeli bolje, za nas je to Evropska unija", rekao je Cvetković.

U Zubinom Potoku zapaljen automobil Srbina

U intervjuu je premijer izložio, kako je ocenio, ambiciozni plan da Srbija do kraja marta naredne godine ispuni upitnik koji će doneti 24. novembra u Beograd evropski komesar za proširenje Štefan File, a zatim da ga preda Evropskoj komisiji.

"Ako sve krene dobro, a mislim da hoće, Komisija će krajem naredne godine moći da podnese pozitivni izveštaj i biće odredjen datum početka pristupnih pregovora", rekao je Cvetković.

Kada je reč o uslovu saradnje Srbije s Haškim tribunalom iizručenju Ratka Mladića, Cvetković je naglasio da u prvom elementute saradnje, odlučnosti i volji da se nadje, Srbija više ništa ne može da poboljša i čini sve što može.

"Drugi ugao je rezultat. Čovek može da se satre ali rezultata nećebiti", kazao je Cvetković i potvrdio da i on i predsednik Srbije Boris Tadić smatraju da je hapšenje Mladića samo pitanje vremena.

"To kada će doći taj čas, zavisi od velikog broja stvari. I to nesamo od naših aktivnosti, već i od sreće", zaključio je Cvetkoviću intervjuu koji je dao Lidovima novinama tokom posete Pragu 15. i 16.novembra.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cilj dijaloga pomirenje kosovskih Albanaca i Srba

Izvor: NaDlanu.com, 19.Nov.2010

PRAG, 19. novembra 2010. (Beta) - Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je u intervjuu češkom dnevniku Lidove novini da je cilj dijaloga s Prištinom pomirenje kosovskih Albanaca i Srba, a da se za sada ostavlja po strani pitanje priznanja Kosova. "U ovom trenutku kažem: Ne, nikada. Naš...

Nastavak na NaDlanu.com...

Cvetković: Ustav nam ne dozvoljava da priznamo Kosovo

Izvor: EMportal, 19.Nov.2010

Premijer Mirko Cvetković izjavio da je cilj dijaloga s Prištinom pomirenje kosovskih Albanaca i Srba, a da se za sada ostavlja po strani pitanje priznanja Kosova.

Nastavak na EMportal...

CVETKOVIĆ: CILJ DIJALOGA POMIRENJE SRBA I ALBANACA

Izvor: Kurir, 19.Nov.2010

PRAG - Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je u intervjuu češkom dnevniku Lidove novini da je cilj dijaloga s Prištinom pomirenje kosovskih Albanaca i Srba, a da se zasad ostavlja po strani pitanje priznanja Kosova..."U ovom trenutku kažem: Ne, nikada. Naš ustav nam ne dozvoljava da...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.