Četiri godine od krvavog četvrtka u makedonskom Sobranju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Apr.2021, 17:12

Četiri godine od "krvavog četvrtka" u makedonskom Sobranju

Danas je četiri godine od tzv. "krvavog četvrtka" u makedonskom sobranju, kad je došlo do sukoba vladajućih i opozicije zbog izbora Talata Ddžaferija, prvog Albanca za predsednika parlamenta.

Učesnici protesta predvođenim inicijativom Zajedno za Makedoniju, koja je tada za jedan poslanički mandat izgubila većinu u parlamentu, a vlada predvođena SDSM-om Zorana Zaeva formirala vladu sa albanskim blokom, nasilno su ušli u parlament i sukobili su se sa poslanicima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Mnogi učesnici u tom incidentu su osuđeni, neki su amnestirani, a protiv nekih se još uvek vodi postupak za terorizam.

I posle četiri godine građani i stranke su podeljeni oko tog događaja, koji je u kolektivnom sećanju ostao kao jedan o najnegativnijih do sada, sa posledicama koje su pogodile ne samo političare, parlament, bezbednost, policiju, već i novinare i medijske radnike.

Najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE održala je u nedelju mirni protest u odbranu, kako su naglasili "ustavnih branitelja" koji su u zatvoru zbog ovog slučaja.

Za vladajući SDSM 27. april te 2017. je najmračniji datum u istoriji makedonske demokratije, a za opozicionu VMRO-DPMNE - krvavi pečat.

Protest inicijative "Za zajedničku Makedoniju" organizovani su protiv tzv. "Tiranske platforme".

Optuženi za organizaciju događaja od 27. aprila 2017. godine su bivši predsednik parlamenta Trajko Veljanovski, koji je prvooptuženi, bivši ministri saobraćaja i veza i obrazovanja Mile Janakievski i Špiro Ristovski i bivši šef UBK Vlado Atanasovski, preneli su makedonski mediji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

ČETIRI GODINE OD "KRVAVOG ČETVRTKA" U MAKEDONSKOM "SOBRANJU": Protiv nekih se i dalje vodi postupak za terorizam

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Apr.2021

Danas je četiri godine od tzv. "krvavog četvrtka" u makedonskom sobranju, kad je došlo do sukoba vladajućih i opozicije zbog izbora Talata Ddžaferija...Učesnici protesta predvođenim inicijativom Zajedno za Makedoniju, koja je tada za jedan poslanički mandat izgubila većinu u parlamentu, a vlada...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.