Izvor: B92, 13.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čestitke, optimizam i euforija

Beograd -- Evropska komisija je u utorak Srbiji i Crnoj Gori dala pozitivnu ocenu Studije o izvodljivosti.

Odluka Evropske komisije, da Srbiji i Crnoj Gori d pozitivnu ocenu za Studiju, čiji je pun naziv "Studija o izvodljivosti pregovora o sklapanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", dočekana je sa oduševljenjem i u Beogradu i u Podgorici. Odluku su pozdravile skoro sve stranke u Srbiji, osim uzdržanih radikala, a većina evropskih prestonica uputila je čestitke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zvaničnicima Srbije, Crne Gore i državne zajednice.

U isto vreme, članovi Vlade Srbije najavljuju ubrzan rad na početku pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, što je sledeći korak na putu ka članstvu u EU.

Gostujući u vestima TV B92, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, Milan Parivodić je rekao da je pozitivna ocena Studije o izvodljivosti potvrda da je Srbija na dobrom putu: "Da idemo pravim putem, da dobre stvari radimo i da nastavkom takvog delovanja države i celog društva, na dobrom smo i efikasnom putu ka EU. Konkretno, Studija o izvodljivosti znači da smo zemlja koja je sposobna da uđe u pregovore o stabilizaciji i pridruživanju, što znači da smo mi učinili već veliki deo reformi. Naravno, ima još puno posla, još godine do ulaska u EU, ali mi ćemo to brzo uraditi."

Optimizam

Iako se naglašava da pred SCG stoji još dosta posla do zaključenja Ugovora o asocijaciji i stabilizaciji, ministar Parivodić iznosi optimistične procene o vremenu potrebnom za okončanje tog posla: "Mislim da su svojinsko pitanje i sudstvo kao reformska pitanja vrlo važna, privatizacija velikih preduzeća, restrukturiranje javnih preduzeća, a na političkom planu, ustav kao osnovni dokument države, konsolidacija odnosa s Crnom Gorom i rešavanje kosovskog pitanja. Negde godinu i tri meseca, u leto iduće godine bi bio realan termin za zaključenje Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju i onda nastavljamo dalje. Mi smo generalno skeptici posle svih muka koje su zadesile naš narod. Možemo brzo da izletimo i idemo napred, samo ako pametno radimo i okrenemo se budućnosti."

Podsetimo, SCG je, praktično, poslednja u Evropi dobila pozitivnu Studiju o izvodljivosti. Studiju već godinama imaju Makedonija i Albanija.

Haške obaveze neće ugroziti evropsku budućnost

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izrazio je očekivanje da će Savet ministara Evropske unije potvrditi pozitivnu ocenu studije o izvodljivosti, a da obaveze prema Haškom tribunalu "neće ugroziti evropsku budućnost Srbije".

Upitan da li slučaj bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojše Pavkovića može da ugrozi "overavanje" studije o izvodljivosti, Koštunica je odgovorio da će vlada učiniti sve da ispuni obaveze prema Haškom tribunalu i da će biti "nastavljen način na koji se to do sada odvijalo", kao i da "to ne može da ugrozi evropsku budućnost Srbije".

Koštunica je, upitan da li će Srbija pokazati da je dovoljno kredibilna država i u kojoj optuženi pred Haškim tribunalom neće nestajati, odgovorio da je saradnja sa tim sudom "vratila poverenje partnerima u Briselu i mejdunarodnoj zajednici". "Ono što je do sada uradjeno jamči da će Vlada Srbije obaviti započeti posao", rekao je Koštunica.

Predsednik Vlade Srbije je naveo da bi pregovori o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju mogli da počnu krajem ove godine, a da bi taj sporazum mogao da bude potpisan u prvoj polovini sledeće godine.

Labus: U EU do 2012.

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus izjavio je posle razgovora sa šefom austrijske diplomatije Ursulom Plasnik, da bi Srbija i Crna Gora do 2012. godine mogla da uđe u Evropsku uniju.

"Ja sam izneo moje viđenje, a to je agenda 2012. kada bismo mi mogli da budemo u Evropskoj uniji. Gospođa Plasnik je rekla da je to veoma optimistična agenda. Ja se slažem s tim, ali mislim da smo sposobni da tu agendu sprovedemo", rekao je Labus.

Optimizam da, ali sa ozbiljnošću

Studija o izvodljivosti je specifičan izveštaj kojim Evropska komisija obaveštava Savet ministara EU o spremnosti neke države da stupi u odgovarajuće institucionalne veze sa unijom. To je definicija dokumenta koji je od juče u vlasništvu SCG, a koji se u javnosti naziva ulaznicom, odškrinutim vratima ili položenim prijemnim ispitom za EU.

Politički analitičar Zoran Lutovac, gostujući u emisiji Radija B92 "Kažiprst", rekao je da smo mi još na pripremama: "Mislim da to još nije prijemni, da je to klasifikacioni. Dakle, nešto što ide pre prijemnog, a prijemni će biti Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji. Ovo je ocena da smo mi sposobni uopšte da pregovaramo, a ne da smo sposobni da uđemo u proces integracije."

Lutovac dalje objašnjava da je proces pregovora za dokument o pridruživanju EU, kome smo otvorili put pozitivnom Studijom o izvodljivosti, dugotrajan. Taj proces je, za zemlje koje su nedavno primeljene u uniju, u proseku trajao 10 godina. "U međuvremenu, mi moramo da ispunimo niz, ja to čak ne bih nazvao ni uslovima, to je niz standarda. Ne postavlja nama EU uslove iz nekog svog hira, ne dajemo mi nikakve ustupke EU. To što mi radimo, radimo za sebe, a to je dobro i za EU, zato što ona hoće jednu normalnu državu članicu. Nadam se da nećemo biti slučaj Turske, koja od 1964. ima tu ocenu."

Sledeći korak, Ugovor o pridruživanju, mogao bi da bude zaključen za godinu dana i to nije nerealno, ukoliko se budemo dobro organizovali, kaže za B92 predsednica Evropskog pokreta u Srbiji, Jelica Minić: "U upravo donetoj pozitivnoj oceni za pokretanje pregovora sa SCG, koju je dala Evropska komisija, konstatuje se da mi imamo kapacitete za pregovore i da samo treba izvršiti odgovarajuću podelu rada između institucija, uključujući tu i parlament i izvršnu vlast i celu administrativnu strukturu. Dakle, sve je u našim rukama i mislim da nije nerealno da mi posao završimo negde oko plus-minus godinu dana".

Međutim, pitanje koje se sada postavlja je to da li se može dogoditi da Ugovor ne bude potpisan, u slučaju da do naredne godine ne budu izručeni svi haški optuženici. Jelica Minić kaže da se to može dogoditi, pri čemu podseća na slučaj Hrvatske: "Drugo, u ovom dokumentu koji je upravo donet, stoji vrlo eksplicitno da proces pregovora, ako se ne bude odvijao na zadovoljavajući način, odnosno ukoliko se uslovi ne budu ispunjavali, može i da se obustavi."

Osim međunarodnih obaveza, u koje spada i saradnja s Haškim tribunalom, SCG mora da ispuni standarde u oblasti ekonomije. Takođe, mora da uspostavi demokratske institucije, vladavinu prava, poštovanje ljudskih prava, zaštitu manjina i regionalnu saradnju.

Strana štampa

Britanski "Fajnenšel tajms" piše da je Evropska komisija svesna da će se do kraja ove godine Kosovo verovatno naći na putu ka nezavisnosti, pa je, kako prenosi BBC na srpskom, odlučila da Beogradu, u tom osetljivom periodu, pruži mogućnost ostvarenja bližih veza sa EU.

Fajnešel tajms zaključuje da je 2003. SCG, kao i ostalim državama u regionu, obećano da će jednoga dana postati članice Unije, ali da do ovog trenutka te nade još nisu dobile konkretan oblik.

Pariski "Mond" piše danas da je pozitivna ocena Studije o izvodljivosti "nagrada za SCG, većim delom zbog povećane saradnje Beograda s Haškim tribunalom". To će dovesti do jačih političkih i ekonomskih odnosa SCG sa EU, ali glavni uslov ostaje potpuna saradnja s Hagom, piše "Mond".

"Njujork tajms" piše da je "posle dve godine sankcija i kritika na račun srpskih vlasti što ne hapse haške optuženike, Evropska unija ocenila da je Srbija i Crna Gora spremna za početak pregovora o pridruživanju EU". List navodi da je odluka EU usledila pošto su vlasti u Beogradu promenile u poslednja tri meseca politiku prema haškim optuženicima i zauzele "agresivniji pristup" prema rešavanju pitanja saradnje sa Haškim tribunalom.

Patrijarh čestitao Koštunici Studiju

Patrijarh srpski Pavle čestitao je premijeru Srbije Vojislavu Koštunici dobijanje pozitivne ocene Studije o izvodljivosti za Srbiju i Crnu Goru, saopštila je Vlada Srbije. Patrijarh Pavle je istakao da veliki trud vlade da se zemlja približi Evropskoj uniji daje konkretne rezultate.

"Posle dugih godina nesreće, ratova i izolacije, zahvaljujući dugotrajnom i strpljivom radu da se prilike u zemlji normalizuju, dolazimo i do ovog događaja da je naša država uvažena od Evrope i da je stupila na put evropskih integracija", navodi se u pismu.

I na kraju, EU

Kako javlja Beta, Savet ministara bi 25. aprila u Luksemburgu trebalo da odobri mandat za pregovore sa SCG, a potom bi se odredio tim i šef pregovarača iz redova funkcionera i stručnjaka i Evropske komisije. Prema očekivanju, pregovori o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju mogli bi da počnu u oktobru ili novembru ove godine.

Prema dosadašnjem iskustvu u približavanju zemalja zapadnog Balkana EU, taj proces se može jako produžiti ako zemlja ne čini ono što je nužno i dogovoreno. Evropska komisija je u utorak u Strazburu dala zeleno svetlo za pregovore sa SCG, ali je jasno predočeno da Savet ministara EU može prekinuti pregovore o pridruživanju ako se Beograd i Podgorica ne drže preuzetih obaveza i manjkavo rešavaju probleme. To je predočeno u "Izveštaju", obrazloženju studije o izvodljivosti koje je Evropska komisija dostavila Savetu ministara Unije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.