Češki predsednik iznenađen priznavanjem Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češki predsednik iznenađen priznavanjem Kosova

PRAG - Predsednik Češke Vaclav Klaus nezadovoljan i iznenađen time što je češka vlada 21. maja priznala nezavisnost Kosova, primio je danas ambasadora Srbije u Češkoj Vladimira Vereša pred njegovo povlačenje na konsultacije u Beograd.

Sam Klaus do sada nije reagovao na korak češke vlade koji je izazvao malu političku buru na češkoj političkoj sceni, ali je preko svog portparola Petra Hajeka poručio da je iznenađen, a da ga vlada nije unapred ni obavestila da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << glasati o Kosovu na toj sednici.

Klaus je poznat kao kategorični protivnik nezavisnosti Kosova protiv volje i dogovora sa Srbijom.

Povlačenje ambasadora Srbije u Beograd na konsultacije među vestima je danas u češkim medijima, a u elektronskim medijima ova tri dana analitičari pokušavaju da odgovore da li i koliko će to priznanje narušiti odnose Češke i Srbije.

Vereš je zameniku šefa češke diplomatije Tomašu Pojaru predao danas protestnu notu Srbije Češkoj zbog toga što je Kosovo priznala i sprema se da u nedelju napusti Prag.

Češko Ministarstvo inostranih poslova izrazilo je danas žaljenje zbog toga i nadu da će ambasador moći da se vrati u Češku što pre, s tim da Češka svakako neće povući recipročni potez i ne namerava da povlači iz Beograda svoju ambasadorku.

"Stalo nam je do dobrih odnosa sa Srbijom", objasnila je danas portparol češkog MIP-a Zuzana Opletalova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.