Izvor: B92, 29.Mar.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka 2. aprila o priznanju Kosova

Prag, Lisabon, Ljubljana, Njujork -- Šef diplomatije Češke knez Karel Švarcenberg predložiće 2. aprila, na narednoj sednici vlade, da Češka prizna Kosovo.

To je potvrdila sinoć portparolka Ministarstva inostranih poslova Češke Zuzana Opletalova. To znači da Švarcenberg neće ustupiti pred koalicionim partnerima u vladi koji traže da se o tome prethodno raspravi na Savetu koalicije.

Šef češke diplopmatije je, naime, još ranije istakao da bi želeo da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Češka prizna Kosovo uoči samita NATO u Bukureštu koji počinje upravo 2.aprila.

Od te namere nije ga izgleda odvratio ni premijer Mirek Topolanek koji se složio sa predstavnicima KDU-ČSL (narodno-hrišćanskii demokrati, tkz lidovci) da priznavanje treba odložiti, utoliko više što ni u najjačoj vladinoj stranci, Građanskoj demokratskoj stranci (ODS), nema saglasnosti oko priznavanja Kosova.

Prema računici lista Hospodaržske novini, od 18 ministara samo četvoro su za priznavanje Kosova, osam su protiv, ostali nisu još zauzeli stav.

Protiv priznavanja nezavinosti su, takođe, predsednik Češke Vaclav Klaus, koji je osnivač i počasni predsedbik ODS, kao i opozicioni socijaldemokrati i komunisti.

"Poštovanje međunarodnog sistema"

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin izjavio je da je više od polovine članica Saveta bezbednosti, tokom poslednjih rasprava o Kosovu, bila veoma skeptična ili je kritikovala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Čurkin je u intervjuu za američki javni servis PBS, ponovio da postoji zabrinutost da bi nezavisnost Kosova mogla da postavi presedan za slične situacije širom sveta.

Posledice kosovskog problema mogu se čak videti na ostrvima Komoro, gde jedno ostrvo pokušava da proglasi nezavisnost, rekao je ruski diplomata, ističući da se mora poštovati međunarodno pravo i rezolucija 1244.

Srbi i Albanci moraju da nastave da razgovaraju dok ne postignu sporazum o budućem statusu Kosova, istakao je Čurkin.

Ruski ambasador je dodao da između Srbije i Rusije postoje istorijski bliski odnosi, ali da se ruska podrška Beogradu zasniva na potrebi poštovanja međunarodnog sistema, prenosi Glas Amerike.

"Proglašenje nezavisnosti nenormalno"

Predsednik Portugala Anibal Kavako Silva ocenio je danas da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova "vrlo nenormalno" i pozvao portugalsku vladu da bude "oprezna" kada bude odlučivala da li će priznati nezavisnost Kosova.

"Jednostrano proglašenje nezavisnost je nešto vrlo nenormalo, to međunarodnim pravom nije predviđeno", rekao je portugalski predsednik za radio "Atena 1".

On je dodao da Portugal mora da bude vrlo oprezan budući da ima 300 svojih ljudi na Kosovu i podsetio da je vlada ta koja je kompetentna da donese odluku.

Socijalistička vlada Žozea Sokrateša saopštila je ranije da će priznati Kosovo "u odgovarajućem trenutku", ali da će oduka biti konačna tek posle konsultacija sa svim političkim snagama u zemlji i predsednikom.

Švajcarska otvorila ambasadu u Prištini

Nakon Nemačke, Švajcarska je otvorila svoju ambasadu u Prištini.

Slovenačka novinska agencija, STA prenosi i da je švajcarsku ambasadu u Prištini, u petak, zvanično otvorila ministarka spoljnih poslova Švajcarske, Mišelin Kalmi-Rej, koja se, u okviru svoje posete Kosovu sastala i sa kosovskim predsednikom, Fatmirom Seljdiuom, premijerom, Hašimom Tačijem i predsednikom kosovskog parlamenta, Jakupom Krasnićijem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.