Cerić se obratio vernicima u Tutinu

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 18.Maj.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cerić se obratio vernicima u Tutinu

Novi Pazar -- Reis-ul-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić poručio je vernicima u Tutinu da "ne postoji sila koja će ih razdvojiti od Bosne".

"Mi smo jedno, nema sile koja će nas razdvojiti. Ja sam do sada mislio da se u Srbiji ne krše prava muslimana, ali sam se danas u Tutinu uverio da to nije baš tako", rekao je Cerić pred nekoliko stotina vernika u dvorištu centralne džamije u Tutinu.

Taj skup održan je u centralnoj džamiji, uz veliko obezbeđenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << policije i žandarmerije, jer je rešenjem Ministarstva unutrašnjih poslova i Policijske uprave zabranjen ranije najavljeni doček na gradskom trgu iz bezbednosnih razloga.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić ocenio je da današnja slika Tutina govori više od reči.

"Ulice Tutina danas su dekorisane kordonima policije, ova slika je namenjena nekom drugom, a ne nama. Mi nismo ljudi koji će prodati veru za večeru i nećemo silom odgovarati na silu, jer slabost je odlika ekstremista", rekao je Zukorlić vernicima.

On je dodao da će se Bošnjači zalagati za put Srbije ka Evropskoj uniji.

"Ovo je naša domovina, naš Sandžak i naša Srbija i mi ćemo se zalagati za njen evropski put", istakao je Zukorlić.

Njihovo obraćanje pratili su zvižduci, sirene i povici pristalica suprotstavljene Islamske zajednice Srbije, na čijem čelu je reis Adem Zilkić.

Na ulicama Tutina i dalje su jake policijske snage pod punom opremom za razbijanje demostracija. Zbog visokog rizika đaci u tutinskim osnovnim i srednjim školama danas nemaju nastavu.

Javni skup zabranjen zbog bezbednosti

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i policijska uprava Novi Pazar odlučili su sinoć da iz bezbednosnih razloga zabrane najavljeni javni skup u Tutinu, na kojem je vernicima trebalo da se obrati Cerić.

Činjenica da je skup zabranjen još jednom potvrđuje koliki je rizik u pitanju, tj. da je podeljenost u islamskoj zajednici i dalje velika.

Međutim, i u jednoj i u drugoj islamskoj zajednici, novopazarskoj i beogradskoj, tvrde da su rizika svesni, a orijentalisti navode da ipak trenutak za posetu Cerića nije pravi.

Ne samo da je okupljanje u Tutinu zabranjeno, nego na glavnim gradskim ulicama stoji oko 200 policajaca.

Pripadnici žandarmerije detaljno kontrolišu sva vozila koja ulaze u grad. Ovi detalji, ali i poruka reis-ul-uleme Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafe Cerića, pred dolazak u Sandžak, dovoljan su razlog za predostrožnost.

Cerić je, naime, poručio da u Srbiji postoji samo jedna islamska zajednica.

"Muftija Muamer Zukorlić je jedan od uvaženih alima na Balkanu, čovek koji je jako mnogo učinio za Sandžak, Novi Pazar i za Srbiju. Muslimani u Srbiji su jedinstvena islamska zajednica, oni su odlučili da to bude sa sedištem u Novom Pazaru", rekao je Cerić.

"Mi to priznajemo i podržavamo, kako će se odrediti status Beograda, hoće li to biti zaseban distrikt, pa da porodica Jusufspahić nastavi sa svojom privatnom islamskom zajednicom, jer to je ipak privatna islamska zajednica, koja je više porodična”, ocenio je on.

Islamska zejdnica u Srbiji: Radimo u interesu mira

Rizika su svesni u i Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji, kojim rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić.

Portparol Mešihata Sead Šaćirović kaže za B92 da vernici te zajednice polaze od činjenice da nisu militantni i radikalni i da rade u interesu mira.

"Ako krenemo tom logikom onda je rizična situacija da ja hodam trotoarom po Pazaru ili Beogradu. Ovo je slobodna, demokratska država i svako od nas može organizovati ovakve skupove gde god hoće i kad hoće", kaže Šaćirović.

"Obzirom da se Srbija predstavlja kao demokratsko društvo, nije logično i nije lepo pitati kako insistirate na ovakvim skupovima. Ako može litija proći Beogradom u svako vreme, Kragujevcom ili Čačkom, zašto se muslimanima zabranjuje da sa centralnim poglavarima prošetaju svojim gradovima?", pita on.

Islamska zajednica Srbije o poseti Cerića

Zabranu održavanja najavljenog skupa prethodno su tražili Skupština opštine i Opštinsko veće Tutina, ali i reis Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić.

On je preporučio Ceriću da ne dolazi u Sandžak dok se za to ne stvori, kako je rekao, minimum mira.

Muhamed Jusufspahić (FoNet, arhiv)

Slično je za B92 rekao i beogradski muftija Muhamed Jusufspahić koji tvrdi i da je poseta Cerića već imala neke posledice.

"Moj profesor je dobrodošao u Srbiju, ako je dobronameran. Boga molimo da popravi odnose, ta poseta je imala nekoliko posledica, između ostalog, i ovo ranjavanje jednoga od naših imama”, naveo je on.

"Mislim da neko pokušava da zloupotrebi, na ružan način upotrebi reis-ul-ulemu bosanskoga Mustafu efendiju Cerića. Nadam se da će on u trenucima svoje osamljenosti, odnosno samoće sa Bogom, uspeti da prepozna gde je kvalitet, šta je kvalitet, a gde nije i šta nije”, kaže Jusufspahić.

Podsetimo, ovoga puta tenzije su podignute posebno posle ranjavanja predsednika Sabora islamske zajednice Srbije i predsednika Odbora te zajednice u Sjenici, Mustafe Makića, u petak kasno uveče.

Počinilac tog dela je nepoznat, a Islamska zajednica je kao nalogodavca označila muftiju Zukorlića i zatražila njegovo hapšenje.

Božović: Posetu je trebalo izbeći

Orijentalista Rade Božović za B92 navodi da je posetu Mustafe Cerića ipak trebalo izbeći.

"Mogao se i oko ove posete napraviti jedan bolji radni kalendar i obaviti posao sa manje tenzija i sa manje provokacija. Bojim se da je teško, ova grupa koja je odlučila da u okviru Republike Srbije formira zajednicu, je u međuvremenu stekla i dosta sigurne pozicije, a koliko mi je i poznato na osnovu nekih razgovora koje sam imao, prilično se situacija smiruje u Sandžaku, pre svega mislim u Novom Pazaru i malo me je ovo, priznajem, iznenadilo", ocenio je on.

Sukobi u islamskoj zajednici u Srbiji počeli su formiranjem Islamske zajednice Srbije. Na njenom formiranju insistirano je, jer osnivači tvrde da centar islamske zajednice treba da bude u Beogradu, dok Mešihat Islamske zajednice koju predvodi Muamer Zukorlić smatra da je sedište u Sarajevu.

Posledica rivalstva su i sukobi između dve zajednice, pa i incidenti u kojima je ranjavano i po nekoliko osoba. U jednom od većih sukoba predstavnika suprotstavljenih zajednica u Tutinu prošle godine iz vatrenog oružja povređene su dve osobe.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zabranjen skup na dočeku Mustafe Cerića u Tutinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2009

NOVI PAZAR - Rešenjem Ministarstva unutrašnjih poslova i Policijske uprave u Novom Pazaru zabranjen je skup Islamske zajednice u Srbiji, koji je u Tutinu bio zakazan za danas u 13.30 povodom dolaska vrhovnog poglavara ove zajednice reisa Mustafe Cerića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Zabranjen skup na dočeku Mustafe Cerića u Tutinu

Izvor: NaDlanu.com, 18.Maj.2009

NOVI PAZAR, 18. maja 2009. (Beta)- Rešenjem Ministarstva unutrašnjih poslova i Policijske uprave u Novom Pazaru zabranjen je skup Islamske zajednice u Srbiji, koji je u Tutinu bio zakazan za 13.30 povodom dolaska vrhovnog poglavara ove zajednice reisa Mustafe Cerića. Kako Beta saznaje u novopazarskoj...

Nastavak na NaDlanu.com...

Cerić stigao u Novi Pazar

Izvor: Cafe.ba, 18.Maj.2009

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafa Cerić u Novom Pazaru započeo trodnevnu posetu Sandžaku. Situacija u Novom Pazaru mirna. Skup pristalica Islamske zajednice u Srbiji biće održan u centralnoj džamiji u Tutinu, pošto je policija iz bezbednosnih razloga zabranila skup u...

Nastavak na Cafe.ba...

Napeto u Tutinu, žandarmerija ispred džamije

Izvor: Cafe.ba, 18.Maj.2009

Doček reis ul uleme Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafe Cerića je počeo u Tutini u centralnoj uz prisustvo jakih snaga policije i Žandarmerije, nakon što je Skup u tom gradu zabranjen rešenjem MUP-a i Policijske uprave u Novom Pazaru iz bezbednosnih razloga.

Nastavak na Cafe.ba...

Cerić u Sandžaku

Izvor: RTS, 18.Maj.2009

Reis-ul-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić započeo trodnevnu posetu Sandžaku. Skup pristalica Islamske zajednice u Srbiji održan u centralnoj džamiji u Tutinu. Policija iz bezbednosnih razloga zabranila skup u tom gradu. Zvižducima propraćen dolazak reisa Cerića u Tutin...Mustafa Cerić,...

Nastavak na RTS...

Cerić: Ne postoji sila koja će nas razdvojiti

Izvor: NaDlanu.com, 19.Maj.2009, 12:48

NOVI PAZAR, 18. maj 2009. (Beta)- Reis-ul-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafa Cerić rekao je u ponedeljak vernicima u Tutinu da "ne postoji sila koja će ih razdvojiti od Bosne". "Mi smo jedno, nema sile koja će nas razdvojiti. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.