Cenkaju se i Čekaju Beograd

Izvor: Glas javnosti, 01.Jun.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cenkaju se i Čekaju Beograd

BEOGRAD - Mada Zakon o lokalnim izborima jasno kaže da konstitutivnu sednicu skupštine saziva predsednik skupštine iz prethodnog saziva u roku od 15 dana od dana objavljivanja izbornih rezultata, na prste jedne ruke mogu da se nabroje već konstituisane skupštine opština u Srbiji, dok se u većini, verovatno zbog signala koji nikako da stignu iz Beograda, još vaga i trguje ko će s kim u savez. Od 161 opštine i 24 grada u kojima su sprovedeni izbori za lokalne organe vlasti, zasada su konstituisane >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << samo skupštine gradova Kragujevca i Jagodine i opština u Topoli, Rači, Ražnju i Gadžinom Hanu.

Ukoliko se skupština opštine ili grada ne bi konstituisala u roku od dva meseca, odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi predviđeno je da vlada imenuje privremeni organ.

Odborničku većinu u Kragujevcu ima koalicija „Veroljub - Verko Stevanović - G17 plus i Zajedno za Kragujevac“, ali uz podršku DS-a i liste oko socijalista.

Gradsku skupštinu u Jagodini će voditi Jedinstvena Srbija, iz koje su predsednik skupštine, gradonačelnik, kao i njegov zamenik.

U Topoli skupštinsku većinu ima narodnjačka koalicija, dok u Rači opštinsku vlast čine narodnjaci, socijalisti i radikali.

Ostale skupštine opštine Šumadijskog okruga - Aranđelovac, Batočina, Lapovo i Knić trebalo bi da se konstituišu sledeće nedelje. U Batočini je DS osvojila apsolutnu većinu, a u Aranđelovcu je potpisan koalicioni sporazum između predstavnika SRS-a, SPS-a i NS-a.

Prema već postignutom dogovoru, u Lapovu će lokalnu vlast obavljati devet odbornika SPO-a, uz podršku pet odborničkih mandata DS-a, dva G17 plus i tri iz Udruženja mladih.

Konstitutivna sednica Skupštine opštine Čajetina, u kojoj je izvesno da će vlast i dalje biti u rukama DSS-a, odložena je za ponedeljak, dok u ostalim opštinama užičkog regiona još nema nagoveštaja kako će izgledati parlamentarna većina, s obzirom na to da se čekaju zvanični stavovi partijskih centrala iz Beograda.

Zanimljivo je da je Pokret „Pobedi za Gornji Milanovac“, koji čine SPS, PUPS i PSS, raskinuo koalicioni sporazum sa SRS i NS, ali je odmah stvorena nova koalicija, u kojoj su radikale zamenile demokrate.

Predstavnici niških socijalista završili su prvi krug razgovora za skupštinu grada, koji vode paralelno sa DS i G17 plus, kao i sa radikalima i narodnjacima.

Pregovori o konstituisanju lokalnih vlasti u opštinama Nišavskog okruga su završeni ili se privode kraju, a jedino su opštine Ražanj i Gadžin Han taj posao završile održavanjem konstitutivnih sednica lokalnih parlamenata.

U opštini Gadžin Han većinu čine odbornici SPS-a, dve grupe građana i Političke organizacije „Zaplanje - moja kuća“.

Lokalna vlast formirana je i u opštini Ražanj, u kojoj je za predsednika opštine izabran Dobrica Stojković iz NS, a većinu čine NS, DSS i Grupa građana koju je predvodio Verislav Velisavljević.

Sednica Skupštine opštine u Aleksincu zakazana je za 6. jun, a tamošnju koaliciju činiće SRS, DSS - NS, Grupa građana dr Zoran Aleksić i koalicija stranaka oko SPS-a.

Skupština opštine Doljevac zakazana je za 5. jun, a većinu u lokalnoj skupštini imaće NS, koja je na izborima osvojila natpolovičnu većinu odbornika.

Većinu glasova u Novom Pazaru dobile su politička grupacija Sulejmana Ugljanina i koalicija oko SDP-a Rasima LJajića, ali nijedna bez „Jedinstvene srpske liste“ ne može da formira opštinsku vlast.

Apsolutnu većinu u Tutinu ima Ugljaninova „Bošnjačka lista za evropski Sandžak“, u Sjenici se još vode pravni sporovi, a u Raškoj će vlast podeliti radikali, socijalisti i DSS.

Koalicioni sporazum između radikala, socijalista i Koštuničine stranke potpisan je u opštini Bačka Palanka.

Radikali i narodnjaci postigli su i koalicioni sporazum o formiranju lokalne vlasti u Kosovskoj Mitrovici, ali će učešće u ovoj opštini uzeti i predstavnici SPS-a.

Ocaj DS je toliki da je Srbija pocela da lici na neku Africku zemlju .Srbija umesto da id napred sa DS se unazadila 100 godina.Ponasanje politicara je nekulturno i vise lici na borbu plemena.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.