Izvor: B92, 13.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeku u Londonu

London -- Kosovski premijer Agim Čeku boravi u Londonu u pokušaju da spreči odlaganje rešavanja statusa Kosova. Britanija ne podržava odlaganje.

Zamenik britanske ministarke inostranih poslova Džef Hun saopštio je nakon sastanka da britanska vlada ostaje pri stavu da rešenje za konačni status Kosova treba naći do kraja ove godine."Učinićemo sve da se dođe do rešenja koje će, ne samo biti prihvatljivo za stanovništvo Kosova, nego će biti održivo i bezbedno i za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovo i za čitav Balkan", navodi Hun u saopštenju, a prenosi BBC na srpskom.

"Verujemo da će međunarodna zajednica dovesti ovaj proces do pravog završetka", rekao je Čeku u govoru u institutu Čatam haus, koji deluje pri Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije. On je pre toga razgovarao sa članovima britanske vlade o konačnom statusu Pokrajine.

Čeku je izjavio večeras da je tokom posete Londonu dobio uveravanja da će Velika Britanija učiniti sve da se status Kosova reši tokom ove godine i da će rešenje biti ono što žele građani Kosova.

"Svi zvaničnici u Londonu sa kojima sam se sreo uverili su me da je proces definisanja statusa na dobrom putu, da Velika Britanija ostaje verna principima Kontakt grupe i učiniće sve što je moguće da se proces završava tokom ove godine", rekao je Čeku po dolasku u Prištinu.

On je boravio u dvodnevnoj poseti Londonu, tokom koje se, između ostalih, sastao sa britanskim ministrima odbrane i spoljnih poslova, Džefom Hunom i Margaret Beket.

S druge strane Atlantika, američki senator Džordž Voinovič pozvao je Džordža Buša da sačeka sa odlukama o Kosovu dok se u Srbiji ne održe izbori. Opširnije ovde.

"Svi uslovi za nezavisnost"

U razgovoru za srpsku redakciju BBC-ja Agim Čeku je rekao da očekuje donošenje odluke o statusu do Nove godine i da postoje svi preduslovi za proglašenje nezavisnosti Kosova. Odlaganjem bi se, kaže on, samo izgubio zalet koji je postignut od pokretanja pregovora i da bi čitav proces izgubio kredibilitet.

Zamoljen da prokomentariše izjavu predsednika Skupštine Kosova Kolja Beriše da bi u slučaju odlaganja nezadovoljstvo kosovskih Albanaca moglo da preraste u nasilje, Agim Čeku je rekao da su te Berišine reči izvučene iz konteksta.

"Na Kosovu nema mesta nikakvom nasilju, posebno ne međuetničkom nasilju, u ovaj proces su uključeni i Kontakt grupa i Evropska unija i Savet bezbednosti, i mislim da ćemo taj proces civilizovano završiti", rekao je Čeku za BBC.

On nije želeo da komentariše šta znači deo saopštenja u kojem britanski ministar za Evropu Džef Hun govori o tome da rešenje za Kosovo mora da bude takvo da obezbedi stabilnost Balkana. Rekao je samo da bi nezavisnost, za koju se zalaže ogromna većina građana Kosova, doprinela stabilnosti regiona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.