Izvor: B92, 29.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeku danas putuje u Rusiju

Priština, Moskva, Njujork -- Premijer Kosova Agim Čeku putuje, na poziv Ministarstva inostranih poslova Rusije, u višednevnu zvaničnu posetu Moskvi.

Kako je ranije najavljeno, cilj Čekuove posete jeste da visoke ruske zvaničnike upozna sa procesom razgovora o statusu, o stavovima kosovske strane i da ih ubedi da prihvate nezavisnost Kosova.

Prema najavama, Čeku bi trebalo da se sastane sa zamenikom ministra spoljnih poslova Vladimirom Titovom i predstavnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spoljnopolitičkog odbora Ruske dume.

Pre posete Moskvi, premijer Kosova je u okviru diplomatske turneje, čiji je cilj upoznavanje sa stavovima Kosova u vezi sa statusom, posetio i London, Pariz, Rim, Atinu, Bratislavu, Skoplje, Podgoricu i Tiranu.

Sejdiu sa novim generalnim sekretarom UN

Budući generalni sekretar Ujedinjenih nacija, koji će dužnost preuzeti 1. januara, južnokorejski diplomata Ban Ki-Mun, razgovarao je u Njujorku sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom o situaciji na Kosovu.

Sejdiu je rekao da međunarodni dokument o statusu treba da poštuje želju naroda Kosova za nezavisnošću, koja će, kako je rekao, obezbediti mir, stabilnost i ekonomski razvoj.

Kosovski predsednik je rekao i da će se sačekati konačni predlog međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija i izrazio uverenje da će on na vreme biti predat i da neće biti daljeg odlaganja.

Sejdiu, koji boravi u višednevnoj poseti SAD, juče se sastao i sa aktuelnim generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Kofijem Ananom, a tokom posete Njujorku susreo se sa većinom ambasadora zemalja-članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Kosovski predsednik je razgovarao i sa američkim državnim podsekretarom za politička pitanja Nikolasom Bernsom i američkim izaslanikom za status Kosova Frenkom Viznerom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.