Izvor: B92, 20.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeku: Nezavisnost početkom 2007.

Priština -- Premijer Kosova Agim Čeku poručio: Srbi na Kosovu da, Kosovo u Srbiji nikako.

Premijer Kosova smatra da će odluka o konačnom statusu Kosova biti doneta u januaru 2007, a da će tek samostalnošću Kosova jugoslovenska priča dobiti pravi epilog. "Beogradska elita to nikako ne može da shvati, što je dokazala i novim ustavom, koji Srbiji, umesto da je vodi u budućnost, isključivo nudi prošlost", rekao je on.

"Jedna Srbija je moderna, većinska Srbija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s građanima koji gledaju prema Evropi i budućnosti", kaže on.

"Drugu Srbiju predstavlja sadašnja politička elita, koja ne nudi ništa ni Srbiji ni Kosovu niti Evropi, i gradi sve isključivo na mitovima, a Kosovo koristi kao propagandni hit", kaže Čeku.

Čeku navodi da je Priština u dosadašnjim pregovorima pristala na mnogo kompromisa. "Premijer Srbije Vojislav Koštunica često koristi parolu 'Srbi na Kosovu, Kosovo u Srbiji, a Priština odgovara 'Srbi na Kosovu da, Kosovo u Srbiji nikako'", kaže on.

Ljubljansko Delo prenosi detaljnu biografiju Agima Čekua i njegovu izjavu da su optužbe Srbije na njegov račun apsurdne. "Celog života sam bio profesionalni vojnik. Nikada se nisam ponašao protivno pravilima i međunarodnim konvencijama. U Hagu su sigurno proverili moju prošlost i nisu našli ništa", kaže Čeku.

Mojsiu: Nema pripajanja

Predsednik Albanije Alfred Mojsiu izjavio je da nema govora o pripajanju Kosova Albaniji.

"Glavni cilj, kako Albanije, tako i Kosova, jeste integracija u Evropsku uniju", rekao je Mojsiu u intervju za za poljski dnevnik Žečpospolita.

On je naglasio da Albanija i Kosovo, kao dve države jednog naroda, neće biti presedan u svetu, i podsetio je na primer Rumunije i Moldavije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.