Izvor: B92, 14.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeku: Nezavisnost jasna i neizbežna

Priština, Tetovo -- Predsednik kosovske vlade Agim Čeku kaže da je rešenje kosovskog pitanja sasvim izvesno i da je nezavisnost Kosova neizbežna.

"Konačno rešenje kosovskog pitanja ne visi u vazduhu. Konačno rešenje je jasna i neizbežna nezavisnost", rekao je Čeku u razgovoru za nedeljni prilog slovenačkog dnevnika "Delo".

"Mislim da će Ujedinjene nacije i Evropska unija nakon što istekne moratorijum spoznati da je Ahtisarijev plan dobra osnova za nezavisnost, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja obezbeđuje multietničnost i pozitivnu budućnost za region", rekao je Čeku.

"Iz različitih motiva, nekih dobrih i nekih loših, neke države su želele da uspore proces kosovskog osamostaljena, ali mi želimo da svi naši međunarodni partneri spoznaju prednosti, koje bi za čitav region i EU imala nezavisnost Kosova", rekao je premijer Kosova.

"Svi želimo mir, stabilnost, lepšu budućnost za našu decu. To nije neobično, agresivno ili isključujuće, to je osnovno ljudsko pravo", rekao je Čeku.

Kosovski premijer je rekao da želi da se pregovori sa Beogradom pokrenu sa mrtve tačke: "Želimo da Beograd spozna da je radni odnos, koji ima smisla obostransko koristan, od njih ne očekujemo da budu odmah zadovoljni nezavisnošću Kosova, to je za njih veliki izazov. Na žalost, Kosovo je nesretna realnost beogradske politike".

On smatra da bi građani Srbije sa kosovskom nezavisnošću dobili mnogo: "Kada bi se srpska vlada odrekla svoje bizarne strasti za vešanje ostataka trupla stare Jugoslavije, ubrzala bi srpski ekonomski razvoj, poboljšale bi se regionalne veze, ojačala pozicija Srba na Kosovu i srpska budućnost u evropskim integracijama".

Tetovo: Miting za nezavisnost Kosova

Demokratska partija Albanaca, članica vladajuće makedonske koalicije, najavila je večeras da će u petak, 19. oktobra održati miting u Tetovu pod nazivom "Nezavisno Kosovo, Makedonija u NATO-u".

"Masovni skup je najbolji način izražavanja političke volje i želje Albanaca i građana Makedonije kako bi se pokazalo trajno opredeljenje za nezavisnost Kosova i podrška Makedoniji za ulazak u NATO i EU", izjavio je potpredsednik DPA i makedonski ministar zdravlja Imer Selmani.

DPA je na parlamentarnim izborima prošle godine osvojila 11 poslaničkih mesta. Ta stranka je ušla u koalicionu vladu premijera Nikole Gruevskog dobivši četiri ministarska mesta i funkciju zamenika premijera.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.