Izvor: B92, 03.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeku: Nezavisnost i garancije

Podgorica -- Premijer Kosova siguran je da će Kosovo vrlo brzo biti nezavisno, a da će Srbima i drugim manjinama biti garantovana sva prava.

Na konferenciji za novinare u Podgorici, posle razgovora sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem, Agim Čeku je rekao da očekuje da će status Kosova biti rešen do kraja godine i da će njegovo sprovođenje nadgledati međunarodne zajednica.

"U našoj viziji Kosovo će biti demokratska, moderna, multietnična, sekularna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i stabilna zemlja evropskih integracija, koja će živeti u miru sa svim susedima i doprinositi dobrim odnosima u regionu", rekao je Čeku, ocenivši da je to jedino odrzivo rešenje.

"Srbi će sami upravljati teritorijama na kojima budu živeli i neće imati argumente za suprotne tvrdnje. Kosovo je njihova kuća, njihova zemlja i ja sam njihov premijer i kao takav osećam se odgovornim za sve njih", poručio je premijer Kosova.

Upitan da li je spreman da podnese ostavku, jer ga kosovski Srbi, zbog optužbe za ratne zločine, smatraju za prepreku njihovom povratku, on je rekao da će to učiniti u slučaju da se zaista i dokaže da je to tačno.

Đukanović je rekao da je za Crnu Goru prihvaljivo svako rešenje statusa Kosova koje dogovore Beograd, Priština i međunarodna zajednica i založio se za što brže definisanje statusa Kosova, navodeći da će od kvaliteta tog rešenja zavisiti kvalitet odnosa i ukupna stabilnost u regionu.

On je ocenio da su oštri protesti dela crnogorske opozicije i srpskih zvaničnika zbog dolaska Čekua "inercija stare ksenofobične i autistične svesti koja je razne narode i ljude proglašavala neprijateljima".

Posetom Čekua, Crna Gora nije nanela štetu Srbiji koja ostaje partner Crne Gore u najvećem interesu, zaključio je Đukanović.

Dvojica premijera saglasila su se Kosovo i Crna Gora mogu da sarađuju u oblasti saobraćaja, infrastructure, otvaranju novih graničnih prelaza i zajedničkoj borbi protiv terorizma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.