Izvor: Blic, 06.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeku: Na Kosovu je najteže Srbima

Kosovski premijer Agim Čeku izjavio je danas da sada na Kosovu nikom nije dobro, ali da je najteže Srbima, koji su "totalno zbunjeni i zabrinuti".

- Zbunjeni su jer ne znaju u kojoj državi žive, kojoj državi pripadaju, koja je njihova vlast, od koga primaju plate, koje tablice staviti na auto - rekao je Čeku u emisiji Hrvatske televizije i dodao da se kosovskim Srbima neće desiti ništa loše kada Kosovo bude nezavisno i da će im biti "puno jasnija budućnost, što im Kosovo nudi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i da će im biti puno lakše da donesu odluke da se vrate na Kosovo.

Upitan mogu li Srbi, nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, proglasiti nezavisnost dela na kojem žive, "a spominje se Kosovska Mitrovica", Čeku je odgovorio da se razmatraju svi mogući scenariji, kao i da na sve moguće scenarije Albanci s Kosova pripremaju odgovore. Na pitanje šta očekuje kako će se poneti Rusija u ovoj situaciji, premijer Kosova je odgovorio da Rusije "neće voditi srpske bitke".

- Rusija ima različiti stav od ostalih članica Saveta bezbednosti. Mislim da to ne radi to zbog Srbije, zbog interesa Srbije, ili zbog svojih interesa u Srbiji. Rusija je odustala od svojih interesa na Balkanu.

Na pitanje da li će nezavisnost Kosova izazvati neku kompenzaciju u BiH, Čeku je odgovorio negativno, dodajući da je celi ovaj proces koji je vodio Marti Ahtisari bio utemeljen na pet principa.

- Jedan od njih je bio da nema promena granica. Kosovo je imalo granice i nezavisnošću Kosova završiće se priča o raspadu bivše Jugoslavije i neće se više nikada otvarati pitanje granica zemalja u regiji.

Odgovarajući na pitanje kako će se buduća kosovska država brinuti o duhovnim vrednostima na koje Srbi polažu pravo, on je rekao da se ne može se ponoviti 2004. godina.

- Manastiri su istorija, tragovi istorije. Bio je tu neki car Dušan, sagradio je manastir i to je istorija Kosova i ne može se to brisati, zaboraviti ili promeniti. I to je vrednost - zaključio je premijer Kosova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.