Izvor: B92, 18.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeku: Kosovo će imati vojsku

Priština, Beograd -- Premijer Kosova Agim Čeku rekao je da će Kosovo imati svoju vojsku, koja će nastati iz Kosovskog zaštitinog korpusa.

Čeku je to rekao posle izjave šefa Kancelarije Nemačke u Prištini Eugena Vololfarta da formiranje vojske Kosova neće biti prioritet međunarodne zajednice i da Berlin ne podržava formiranje kosovske vojske.

Predsednik Srbije Boris Tadić oštro je osudio izjave o tome da će Kosovo imati svoju vojsku i upozorio međunarodnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zajednicu da bi to bilo opasno po stabilnost u regionu. Tadić je ocenio da su namere o formiranju vojske na Kosovu i Metohiji neprihvatljive i veoma opasne jer Kosovo mora da bude demilitarizovano i da ima profesionalnu policiju po međunarodnim standardima. U saopštenju se dodaje da će predsednik Srbije o tom problemu ponovo obavestiti članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, predstavnike Kontakt-grupe, specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN za pregovore o statusu Kosova Martija Ahtisarija, predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solanu i generalnog sekretara NATO-a Japa de Hop-Shefera.

Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je danas da je izjava Agima Čekua nervozna reakcija na izjavu nemačkog diplomate da prioritet međunardne zajednice nije stvaranje vojske Kosova. "Stav Nemačke kao jedne od najjačih zemalja biće od velikog značaja u Evropskoj uniji, što znači i u Kontakt-grupi. Svima u EU i Kontakt-grupi je jasno da, ako ovde bude ikakve vojske, to neće biti jedina vojska i da to može biti izvor novih sukoba i tenzija koje uvek mogu prerasti u incidentne situacije", kaže Ivanović.

Promena na čelu KFOR-a

Prvog septembra na mesto glavnog komandanta Kfora dolazi nemački general Roland Kater. Za njega važi da je dobar poznavalac regiona i posebno Kosova, a on se nada da će, kada bude odlazio sa te funkcije, status Kosova biti utvrđen. Po objavljivanju odluke da će na funkciji komandanta naslediti Italijana Đuzepea Valota, 57-godišnji general je izjavio da će za njega povratak na Kosovo biti kao ponovni dolazak kući. Kater, koji je rođen u Hanoveru, već je jednom služio na Kosovu, 1999. i 2000, kada je, kao brigadni general, bio komandant multinacionalne brigade Jug, nemačkog sektora Kfora sa sedištem u Prizrenu. I ranije je, kao profesionalni vojnik i komandant 13. oklopne pešadijske divizije u Lajpcigu, gde se većina nemačkih vojnika priprema za odlazak u misije u inostranstvu, često posećivao Kosovo i region Balkana.

Pokazujući na sliku na zidu svoje kancelarije na kojoj je srednjevekovni most u centru Prizrena, s džamijama na brdu u pozadini, on je rekao da je boravak na Kosovu na njega imao snažan uticaj. "To je bio moj drugi angažman u inostranstvu posle Bosne i Hercegovine, gde sam služio od 1996. Bio sam komandant južne multinacionalne brigade i nikada ranije nisam video toliku bedu i patnju. Ali, video sam i kako se može pomoći drugima, skromnim sredstvima", kaže on. Katerov zadatak biće da spreči svako nasilje poput onog koje je izbilo u martu 2004, kada je ubijeno 20 osoba, zapaljeno 30-ak manastira i crkava, uništeno na stotine kuća, a na hiljade kosovskih Srba primorano da napusti domove. Njegovu misiju dodatno otežava činjenica da su u Beču u toku pregovori kojima treba da bude odlučena budućnost Kosova, gde su stavovi Srba i Albanaca suprotstavljeni.

Više podataka o Kforu na internet sajtu Kfora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.