Čekam poziv Beograda!

Izvor: S media, 14.Sep.2010, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čekam poziv Beograda!

Ne pada mi na pamet da tražim razgovor sa predstavnicima vlasti. Čekam inicijativu Beograda. Zahtev za proglašavanje autonomije posledica ingnorantskog stava Beograda, rekao glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izjavio je da čeka inicijativu iz Beograda za razgovor sa predstavnicima vlasti, ali da mu "ne pada na pamet" da on traži taj razgovor.

Muftija je u intervju za B92 >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << rekao da nije tačno da njegova retorika doprinosi dizanju tenzija u Sandžaku, već smatra da njegovo ponašnje doprinosi miru.

Pozivi na gradjansku neposlušnost i zahtev za ubrzano proglašavanje autonomije su, kako je rekao, posledica toga što vlast ignoriše probleme Bošnjaka.

Po njegovim rečima, izraz tog osećanja je i navijačko slavlje u Novom Pazaru posle pobede košarkaša Turske nad Srbijom, u kojem Zukorlić ne vidi nikakav problem. Naprotiv, muftija je istakao da je i sam navijao za Tursku.

Zukorlić je ponovio da ima problem da Srbiju doživi kao svoju domovinu, ali veruje da je njegovo ponašanje godinama "integrističko", a odnos prema državi pun emocija jer želi da je "oseti svojom" državom i smeta mu "koliko je pojedinci upropaštavaju".

"Dokle god podižem ton, to znači da se nisam odrekao Srbije već da želim da budem tu, jer bi u protivnom gledao da budem što dalje od Beograda", naveo je on.

Upitan zašto nije tražio autonomiju ranije, devedesetih, već sad, Zukorlić je rekao da je hteo da "da šansu demokratskoj Srbiji", ali da se ništa nije promenilo.

Naglašavajući da želi, ali da nehe sam inicirati razgovor sa vlastima u Beogradu, Zukorlić je kazao da su ključna pitanja pravo Bošnjaka i njihova sloboda, "agresija na Islamsku zajednicu u Srbiji 2007. godine", problem ometanja funkconisanja Bošnjačkog nacionalnog veća i "lečenje" svih oblika diskriminacija na verskoj i nacionalnoj osnovi.

Muftija je negirao da želi dijalog isključivo sa predsednikom Borisom Tadićem i dodao da bi prihvatio razgovor sa vladinom delegacijom iza koje bi stala država "do predsednika Tadića".

"Ne želim, medjutim, segmentalne razgovore jer nije reč o problemu sa jednim ministarstvom. Najcelishodnije bi bilo da se sastavi jedna delegacija iza koje će stati predsednik vlade i republike", precizirao je.

Po njemu, sa "strane vlasti" u razgovoru bi morali da budu i ministri Sulejman Ugljanin i Rasim Ljajić, dok bi s druge strane bili politički i verski predstavnici Sandžaka.

Zukorlić tvrdi da bi primio svakog ministra koji bi došao u Novi Pazar.

"Bitno je da se krene jer sam dijalog može da traje kratko ili godinama, ali je sam po sebi uspeh, jer eliminiše isključivost u atmosferi. Jako je bitno da se što pre počne", zaključio je on.

Zukorlić je upozorio da je "opasno poigravati se" dogadjajima poput protesta u Novom Pazaru 4. septembra, na Hadžetu, gde je gradska uprava započela gradnju obdaništa na, kako tvrdi, vakufskoj imovini.

"To je nešto neoprostivo za vlast da se tolika policija da u ruke Ljajiću i Ugljaninu koji na taj način ucenjuju vladu", rekao je Zukorlić.

Zukorlić je potvrdio da sa drugom opcijom - Islamske zajednice Srbije, na čelu sa reis ul ulemom Ademom Zilićem, koju on naziva "veštačkom tvorevinom", nema nikakvih kontakata i nikada ih, kaže, neće ni imati.

Muftija je rekao i da nema nameru da se bavi politikom, odnosno da bude lider neke stranke jer bi, kaže, to za njega bilo spuštanje "s konja na magarca".

(Tanjug, B92)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.