Izvor: B92, 24.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čekajući obraćanje Koštunice

Beograd -- Povodom sto dana Vlade, sledeće nedelje će izveštaje o radu podneti premijer Vojislav Koštunica i vicepremijer Božidar Đelić.

Nakon njih, u Vladi Srbije će od 30. avgusta do 14. septembra, na konferencijama za novinare, sva ministarstva predstaviti svoje rezultate ostvarene u prvih sto dana. Te konferencije za novinare će, ujedno, biti i prvo zvanično obraćanje medijima premijera Vojislava Koštunice otkada je Vlada formirana.

Svetlana Logar, iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agencije Strateški marketing, kaže za B92 da to što se premijer i pojedini ministri nisu pojavljivali u javnosti, kao i podeljenost unutar Vlade po pitanjima saradnje sa NATO i EU, zatim ponašanje ministra za infrastrukturu Velimira Ilića u aferi o koncesiji za autoput Horgoš-Požega, umnogome su oštetili imidž Vlade i umanjili poverenje građana Srbije u institucije.

"Posle sto dana Vlade, ništa se ne menja. Imate samo 15-16 odsto građana koji imaju poverenje u Vladu i daju joj pozitivne ocene. Ono što je upadljivo jeste da se nizak procenat poverenja ne menja više od tri godine unazad, od formiranja prethodne vlade, u martu 2004. godine", kaže Logarova.

Ovakvo ponašanje premijera i ministara u Vladi, za posledicu, između ostalog, ima i to da građani niti znaju ko vodi pojedina ministarstva, niti kako neki ministri izgledaju.

Neki građani u anketi B92 misle da je Jelašić ministar finansija, a drugi da je to - Đelić. Lončar je ministar "za neku upravu", nikad nisu čuli za Aleksandru Smiljanić, a neka imena ih asociraju na glumce.

Direktor Vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoj Mihajlović smatra da to što ministri nisu prepoznatljivi u javnosti nije dobro za imidž Vlade, ali da to nije presudno za njen dalji rad. "Ako neko radi loše, nikakav PR to ne može pokriti", kaže Mihajlović.

Srđan Đurić, savetnik za medije srpskog premijera, ni posle tri dana odlaganja nije za B92 odgovorio, između ostalog, i na pitanje zašto se Koštunica do sada nijednom nije obratio javnosti, i zašto su učestali sastanci premijera sa predstavnicima i privrednicima Ruske federacije.

T. Milosavljević: Vlada homogena i efikasna

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević ocenio je da je republička vlada u prvih 100 dana mandata radila homogeno i efikasno.

"Naravno da uvek može bolje i zbog toga vlade ne postoje 100 dana", rekao je Milosavljević u izjavi novinarima tokom obilaska Kliničkog centra Srbije.

Govoreći o rezultatima rada Ministarstva zdravlja, Milosavljević je rekao da su najvažniji rezultati 1.000 zaposlenih u zdravstvenom sistemu i pokretanje kampanje "Imate pravo" o pravima koje pacijenti imaju u zdravstvenom sistemu.

Prema rečima Milosavljevića, tokom protekla tri meseca otvorene su nova hirurgija i intenzivna nega Instituta za majku i dete, nova hirurgija i intenzivna nega u Zaječaru, nova dijaliza i mnoga odeljenja u čačanskoj bolnici, hitna pomoć u Kruševcu, a završeni su građevinski radovi na 161 domu zdravlja na teritoriji Srbije.

Milosavljević je naglasio i da je Ministarstvo dobilo evropsku nagradu za najbolju kampanju za borbu protiv pušenja pod nazivom "Jedan pušač - mnogo žrtava".

Upitan čime nije zadovoljan, Milosavljević je rekao da "uvek ima lične preterane zahteve" i naglasio da uvek može bolje.

"Jedina stvar koja je bila planirana a koju nismo uradili, je osnovni kodeks ponašanja zaposlenih u Ministarstvu, ali se na tome radi", istakao je Milosavljević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.