Izvor: B92, 16.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čekajući dostupnost informacija

Beograd -- Transparentnost Srbija pozdravlja najavu da će se pokrenuti proces formiranja Povereništva za informacije.

Predsednik Transparentnosti Srbije Vladimir Goati pozdravio je najavu predsednika parlamenta Predraga Markovića da će se akti o organizaciji stručne službe Poverenika za informacije uskoro naći u parlamentu, što je neophodno da bi taj zakon i zaživeo.

Goati je, međutim, podsetio da se zakon o finansiranju stranaka, koji je stupio na snagu pre >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više od godinu dana, i dalje ne sprovodi.

Početi od kopiranja dokumenata

A sam poverenik za informacije od javnog značaja zatražio je od Vlade Srbije da donese uredbu kojom će propisati troškovnik za izradu i dostavljanje kopija dokumenata, navodeći da bi se time eliminisala mogućnost izbegavanja zakonskih obaveza.

U inicijativi, koju je poverenik uputio Vladi, ukazuje se na potrebu utvrđivanja visine naknade za izradu različitih kopija dokumenata - fotokopije, elektronski zapisi (diskete, CD i DVD), audio i audio-vizuelni zapisi i slično.

Takođe se traži da se urede druga pitanja vezana za visinu i način plaćanja naknade, navodi se u saopštenju poverenika. "Reč je o zakonom utvrđenoj obavezi vlade koju nije ispunila", navodi se u saopštenju i dodaje da bi donošenjem tog propisa bila eliminisana "još jedna mogućnost za to da organi vlasti izbegavaju zakonske obaveze".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.