Izvor: B92, 01.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeka se rekonstrukcija Vlade

Beograd -- Premijer kaže da će se o promenama u Vladi izjasniti pred poslanicima, a da ne zna kad će to biti.

Zbog odbijanja SPS-a da prihvati Vuka Draškovića kao šefa diplomatije Srbije, vladajuća koalicija je spremna da to kadrovsko rešenje prepusti DSS-u, čime bi bili otklonjeni problemi za izglasavanje rekonstruisane Vlade Vojislava Koštunice, saznaje B92. Prema našim izvorima, kandidat DSS-a za mesto prvog čoveka Ministarstva spoljnih poslova jeste bivši ambasador >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Londonu Vladeta Janković.

Iako su, zbog izbegavanja predstavnika vlasti da na tu temu govore, vesti o rekonstrukciji Vlade i kadrovskim rešenjima svedene na pojedine izvore, ostaje tvrdnja upućenih da je vladajuća koalicija popustila pred zahtevima partnera iz SPS-a i, na njihov ustupak da glasaju za Ivanu Dulić-Marković, odustala od kandidature Vuka Draškovića za mesto šefa srpske diplomatije. Izvori B92 tvrde i da je poslednje rešenje da to mesto uzme DSS, koji bi kandidovao Vladetu Jankovića, za koga će glasati i socijalisti.

Vojislav Koštunica je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Srbije rekao da on "razume kombinatoriku javnosti oko rekonstrukcije Vlade", ali da će se o tome on lično izjasniti pred poslanicima Skupštine kad im predloži sastav svog kabineta. On je rekao da ne zna kada će se to desiti.

U SPS-u navode da nije postignut dogovor da socijalisti podrže izbor Ivane Dulić-Marković na mesto potpredsednika Vlade Srbije. Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Milorad Vučelić izjavio je da je "čista izmišljotina" da je dogovorena podrška socijalista aktuelnoj ministarki poljoprivrede i da on lično sigurno neće podržati njen izbor za potpredsednicu Vlade. Upitan da li će o tome biti reči na današnjoj sednici Izvršnog odbora SPS-a, Vučelić je rekao da bi socijalisti trebalo da raspravljaju o predloženom zakonu o poljoprivrednom zemljištu, a o tome da li će podržati Ivanu Dulić-Marković možda neće biti ni reči.

Demokratska stranka se, kako tvrdi njen potpredsednik Dragan Šutanovac, neće vraćati u parlament da bi učestvovala u izboru rekonstruisanog Koštuničinog kabineta. On je u emisiji Kažiprst B92 ponudio rešenje koje podrazumeva raspisivanje vanrednih izbora: "Ako napravimo jedan kvalitetan dogovor oko ključnih pitanja, mislim da ne bi bilo problema da se u tom prelaznom periodu podrži prelazna vlada u koju Demokratska stranka ne bi ušla. To podrazumeva ulazak DS u parlament jednokratno, jer se parlament raspušta kada se raspisuju izbori. Zemlja je u toliko velikoj krizi da nema razloga da se izbori odlažu."

Radikali ostaju pri stavu da je priča o rekonstrukciji Vlade zamajavanje naroda. Šef poslanika SRS-a Tomislav Nikolić kaže da oni neće biti u sali tokom glasanja o rekonstrukciji Vlade: "To će biti zanimljiva sednica Narodne skupštine. Ali bi najzanimljivije bilo da Vojislav Koštunica prestane da trpi ucene, ali i da sam ucenjuje koalicione partnere, i da izađe pred sud javnosti i izađe na izbore. Vi znate kako tamo u Vladi funkcionišu - Velja, Vuk, Dinkić... ucenjuju Koštunicu dok njemu taj nivo ne uđe u oči, a onda on kaže - e, onda ja više neću da trpim, nego ajmo na izbore. A onda se oni povuku."

Nikolić je potvrdio i da je upoznat sa informacijom da će G17 plus svog poslanika Aleksandra Lazarevića postaviti na mesto zamenika ministra kulture. Ipak, još nema konačne informacije ko bi mogao od Dragana Kojadinovića da preuzme funkciju - pošto, osim Nebojše Bradića, kao kandidata G17 plus, za to mesto figurira i Saša Miletić, koga nudi SDPO, stranka nastala iz Srpskog pokreta obnove. I ta partija traži od Koštunice mesto u Vladi, nezvanično se može čuti među parlamentarnim strankama.

Nezvanične informacije da je i lider SDP-a Nebojša Čović viđen u rekonstruisanom kabinetu Vojislava Koštunice demantovao je poslanik te stranke u Skupštini Srbije Meho Omerović: "Nama iz SDP-a niko nije ništa nudio niti nama pada na pamet da bilo šta prihvatamo kada je u pitanju opstanak Vlade Vojislava Koštunice. To je Vlada koja je izgubila Crnu Goru, to je Vlada koja će izgubiti i Kosovo i Metohiju i koja zaslužuje da što pre ode u istoriju. Zato je neophodno raspisati vanredne parlamentarne izbore."

Omerović je naveo i da poslanički klub "Za evropsku Srbiju", čiji je on član, neće podržati rekonstrukciju Vlade, a najavu poslanice istog kluba Blagice Kostić da će podržati izbor Vuka Draškovića, ako do njega dođe, ocenio kao njeno lično pravo.

Blagica Kostić je navela da su besmislene spekulacije da će poslanički klub "Za evropsku Srbiju" podržati Vladu Srbije i učestvovati u njenom radu. Na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, Blagica Kostić je iznela niz primedaba na račun Vlade, među kojima je i to što ne sarađuje sa Haškim tribunalom.

Ona je dodala da njen poslanički klub još nije raspravljao kako će glasati ako lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković bude predložen za ministra spoljnih poslova Srbije. "Nismo raspravljali o tome, ali ja imam diskreciono pravo da glasam za Vuka Draškovića, nezavisno od poslaničkog kluba", rekla je Blagica Kostić.

U Poslaničkom klubu "Za evropsku Srbiju" nalaze se dva poslanika Socijaldemokratske partije, Blagica Kostić i Slobodan Živkucin, izabrani na listi SPO-a, i Živadin Lekić, koji je napustio radikale i prišao Pokretu snaga Srbije.

Pojedini mediji danas su objavili da bi predsednik Socijaldemokratske partije Nebojša Čović mogao da postane jedan od potpredsednika Vlade, a da bi poslanički klub "Za evropsku Srbiju" mogao da podrži Vladu umesto tri poslanika SPO-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.