Čeka se presuda ministra Markovića

Izvor: Politika, 23.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeka se presuda ministra Markovića

Predsednik opštine Knić Branislav Nikolić (Nova Srbija) izjavio je juče da očekuje da će o legitimnosti smene predsednice Skupštine opštine Snežane Banković-Đokić (NS) odlučiti Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.
On je Tanjugu rekao da će resornom ministarstvu dostaviti dokumentaciju sa vanredne sednice od 20. oktobra na kojoj je smenjena Bankovićeva.
Novoizabrani predsednik Skupštine Milija Radonjić (DS) odložio je jučerašnju redovnu sednicu skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jer, kako je rekao, "nije imao dovoljno vremena da se upozna sa materijalom za sednicu". Prethodno je odlučeno da se sa sednice udalje predstavnici medija.

Nikolić je podsetio da je opština Knić 12. oktobra zvanično dostavila resornom ministarstvu dokumentaciju sa sednice na kojoj su odbornici Demokratske stranke pokrenuli inicijativu za smenu Bankovićeve.

On je dodao da insistira na stavu resornog ministarstva o tom slučaju jer, kako je rekao, nije u pitanju samo Snežana Banković već i sve druge žene koje se budu našle u sličnoj situaciji.

Smenom sa funkcije predsednika Skupštine opštine Bankovićeva je ostala bez posla i bez prava na porodiljski dodatak, pošto su odbornici u ovoj opštini volonteri i dobijaju samo dnevnice kad zaseda lokalna skupština, rekao je Nikolić. Odluku o njenoj smeni grupa odbornika knićanske skupštine donela je uprkos protivljenju Odbora Skupštine Srbije za ravnopravnost polova i republičkog ombudsmana.

Od 33 odbornika lokalne skupštine sednici na kojoj je Bankovićeva smenjena prisustvovalo je 18, a za smenu je glasalo 17 odbornika, iz DS-a, Srpskog pokreta obnove, Srpske radikalne stranke, Pokreta snaga Srbije, Grupe građana "Da nastavimo" i Gružanskog foruma, dok su vanrednu sednicu bojkotovali odbornici Nove Srbije, Demokratske stranke Srbije i Socijalističke partije Srbije.

Bankovićeva je Tanjugu rekla da je planirala da iskoristi samo tri meseca porodiljskog odsustva i da se na posao vrati 23. novembra.

Ona je kazala da su joj odbornici DS-a "bukvalno pretili da se ne vraća do kraja mandata".

Najneprijatnije iznenađenje za stranku Bankovićeve jeste upravo to da su "kolovođe" njene smene bili njihovi dugogodišnji koalicioni partneri u ovoj opštini iz Demokratske stranke, kojima su se posle pridružili i odbornici SPO-a. Ljiljana Rančić, predsednica Opštinskog odbora NS iz Knića kaže za "Politiku": "Očigledno je po njihovom ponašanju da je u pitanju neki dublji razlog, odnosno da to nije zbog njenog porodiljskog odsustva, kako su naveli. I nama je, inače, čudno zašto se to desilo, zašto su izabrali takav neljudski način s obzirom na to da do sada među nama nije bilo nesuglasica". Ona objašnjava da razlog koji je naveden za smenu Bankovićeve (da u njenom odsustvu neće imati ko da saziva sednice SO) ne stoji jer je sekretar skupštine, zvanično, pre njene smene, protumačio da to može i potpredsednik skupštine. Međutim, jedini potpredsednik SO Knić bio je Milija Radonjić, koji je podneo ostavku na potpredsedničku funkciju, a potom je izabran za predsednika umesto Snežane Banković-Đokić.

Potez DS-ovih odbornika ne podržava ni stranačka centrala. Jelena Marković, portparol DS-a, rekla je juče za naš list da je ta stranka o ovom pitanju iznela svoj stav bezrezervno podržavši protest stranke G17 plus, koja je pokrenula ovo pitanje pred Odborom za ravnopravnost polova u Skupštini Srbije. Ona dodaje da će unutar stranke biti utvrđena i odgovornost odbornika DS-a u Kniću jer je to što su uradili apsolutno suprotno principima za koje se stranka zalaže.

Bankovićeva je juče najavila i da će se, ukoliko Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu potvrdi odluku o njenoj smeni, obratiti predsedniku Srbije Borisu Tadiću. "Jedino se još predsedniku Srbije i lideru stranke koja me je smenila nisam obraćala", rekla je Bankovićeva.

Do toga, ipak, neće doći ukoliko resorni ministar Milan Marković (DS) bude imao isti stav kao i njegove stranačke kolege iz Skupštine Srbije.

B. Baković

-----------------------------------------------------------

Ombudsman: Diskriminacija žena

Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je juče da smena predsednice Skupštine opštine Knić Snežane Banković-Đokić zbog odlaska na trudničko bolovanje predstavlja ozbiljno upozorenje državi i društvu da nema ni dovoljno svesti niti efikasnih mehanizama da se zaštite prava žena, roditelja i dece. "U demokratskom društvu koje poštuje ljudska prava, svako, pa naravno i žena može biti smenjen, odnosno smenjena voljom onih koji su je izabrali, ali ne zato što je žena i majka", navodi se u saopštenju zaštitnika.

Prema njegovoj oceni, događaj u Kniću slikovito govori da se ustavna odredba, koja garantuje majci posebnu podršku i zaštitu pre i posle porođaja, a deci pravo na roditeljsku brigu i staranje, poštuje samo deklarativno, a da su u praksi žene i majke diskriminisane.

Takvo saznanje obavezuje sve državne organe, ali i institucije i organizacije građanskog društva, nevladine organizacije, političke stranke i druge da se suoče sa problemom diskriminacije žena i na njega javno reaguju, poručio je Janković.

Fonet

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.