Izvor: B92, 30.Mar.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CeSID-u odobren status posmatrača

Beograd -- RIK je većinom glasova odobrio posmatračima CeSID-a da prate rad RIK-a u sprovođenju izbora za narodne poslanike 11. maja.

Centrar za slobodne izbore i demokratiju je prijavio da će tri njihova predstavnika u svojstvu posmatrača pratiti rad Republičke izborne komisije sa sedištem u Beogradu u postupku sprovođenja izbora za narodne poslanike, a naknadno će dostaviti podatke o posmatračima u opštinskim izbornim komisijama i biračkim odborima.

RIK >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će posmatračima CeSID-a izdati službena ovlašćenja i identifikacione kartice, a troškove praćenja rada RIK-a i izdavanja tih kartica snose oni čiji posmatrači prate izbore.

Odluci kojom je CeSID-u odobreno da prati rad RIK-a prethodila je rasprava, jer su pojedini članovi RIK-a izrazili neslaganje sa tim predlogom, a ukazano je i na uvredljive tonove na račun RIK-a u jednim dnevnim novinama juče, u kojem je jedan predstavnik CeSID-a ocenio da je RIK neozbiljno stranačko telo.

Tom predlogu usprotivio se Slavoljub Milenković iz SRS-a, koji je ocenio da je CeSID izgubio kredibilitet i da favorizuje političku opciju koju zastupa Demokratska stranka.

U donošenju odluke prevagnulo je mišljenje drugih članova RIK-a, koji su ocenili da su posmatrači na izborima tekovina demokratskog društva i da su potrebni, jer su se u ne tako davnoj prošlosti događale izborne krađe.

Ukazano je i na potrebu da CeSID odgovori da li je ono što je izneto u štampi juče pojedinačni ili stav CeSID-a.

Veljko Odalović iz SPS-a je ukazao na probleme u organizaciji glasanja na Kosovu, rekavši da bi do 3. aprila trebalo da budu utvrđena biračka mesta, a da još nije dobijen ni "odgovor da li će izbora na Kosovu i Metohiji zaista biti".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.