Izvor: B92, 07.Maj.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CeSID: Većina za ulazak Srbije u EU

Beograd -- Broj "proevropski orijentisanih" građana u Srbiji raste i trenutno dve petine podržava ulazak Srbije u EU, pokazuje istraživanje CeSID-a.

To istraživanje CeSID sproveo je od 30. aprila do 4.maja na 1.488 ispitanika u okviru projekta "Političke podele u Srbiji", koji je finansirala britanska ambasada u Beogradu.

Rukovodilac istraživačkog tima Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Srećko Mihailović rekao je na konferenciji za novinare da su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se u javnom mnjenju "iskristalisala" tri pitanja - Evropa u Srbiji i Srbija u Evropi, odnos prema srpskom neosocijalizmu miloševićevskog tipa i kosovsko pitanje.

Prema rezultatima istraživanja, rekao je Mihailović, zapaža se veliki preokret: dok je donedavno beležena dominacija antievropejskog viđenja Srbije u Evropi i Evrope u Srbiji, sada dominira evropejski i umereno evropejski odnos.

Evropejaca i umerenih Evropejaca ima 41 odsto, antievropsko i umereni antievropejaca je 31 odsto ( ranije bilo 47 procenata tako opredeljenih), dok je neutralnih 28 odsto.

Prema rečima Mihailovića, druga tema koja deli Srbiju jeste odnos prema "srpskom neosocijalizmu miloševićevskog tipa", a istraživanje je svedeno na pitanje odnosa građana prema petooktobarskim promenama.

Istraživanje je pokazalo da 38 odsto ispitanih smatra da je "sve isto i da bitnih promena nema", 32 odsto da je to početak demokratskih promena u Srbiji, 17 odsto da je to "početak propadanja Srbije", dok je 15 odsto reklo da ne zna i da o tome ne razmišlja.

Povodom kosovskog pitanja, 56 odsto građana se svrstava u meku i umereno meku opciju za rešavanje kosovskog pitanja, 28 odsto su neutralni, dok 16 odsto je tvrda i umereno tvrda opcija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.