Izvor: B92, 14.Apr.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čavić naredio da se rasformira obaveštajni centar VRS

Banjaluka -- Predsednik Republike Srpske Dragan Čavić naredio je u ponedeljak Generalštabu Vojske RS da zbog "špijunske afere" rasformira 410. obaveštajni centar VRS i počne reorganizaciju obaveštajne službe vojske bosanskih Srba. Čavić je ovo saopštio nakon sastanka sa načelnikom Generalštaba VRS generalom Cvetkom Savićem i ministrom odbrane u Vladi RS Milovanom Stankovićem, na kome je razmatran izveštaj generalštaba o rezultatima istrage koju je SFOR sproveo nakon otkrića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je obaveštajna služba VRS špijunirala neke građane RS, sve strukture vlasti u BIH, Hrvatsku i međunarodne organizacije u BIH.

"Špijunska afera" pokrenuta je nakon što je Sfor 7. marta nenajavljeno upao u prostorije 410. obaveštajnog centra VRS smeštenog u zgradi Narodne skupštine u Banjaluci. Predsednik RS je kazao da je vlastima u RS bio dostupan samo deo dokumentacije jer je SFOR veći deo odneo nakon upada u sedište te jedinice, i rekao da se iz izveštaja Generalštaba VRS "vidi da je bilo dosta problema koji proizvode posledice po vojsku".

Čavić je rekao da u dokumentaciji vojne obaveštajne službe koja je dostupna organima RS "nema dokaza da su prisluškivana neka lica u RS", ali nije isključio mogućnost da se ti dokazi nalaze u dokumentaciji koju je zaplenio SFOR. "Opredeljeni smo da se ne dozvole aktivnosti VRS koje su u suprotnosti sa važećim zakonskim propisima RS i Dejtonskim mirovnim sporazumom", kazao je predsednik.

On je dodao da je Generalštabu VRS naložio da se u roku od dva meseca formira nova izviđačko-obaveštajna jedinica, kao i da se izvrši reorganizacija Obaveštajne službe VRS u skladu sa savremenim standardima i upustvima SFOR-a. Predsednik RS takođe je naredio da se protiv odgovornih lica za "špijunsku aferu" pokrene disciplinski postupak pred vojno-disciplinskim sudom Generalštaba VRS, dodajući da bi za određena lica iz VRS mogao biti pokrenut krivični postupak pred nadležnim sudovima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.