Izvor: B92, 21.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čavić: Zajedno do rešenja krize

Banjaluka -- Predsednik RS Dragan Čavić sastaće se s članovima stranaka bosanskih Srba koje imaju poslanike u Skupštini RS.

Čavić je prethodno s liderima stranaka iz Republike Srpske postigao saglasnost o tome da u narednih nekoliko dana bude rešeno pitanje izbora nove Vlade i da bude nađeno rešenje krize koje je u interesu RS, Bosne i Hercegovine i svih njenih građana.

"Podržavam operativne radnje Ministarstva unutrašnjih poslova. Usaglasili smo se da, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bez obzira na to što je ovog trenutka Vlada u ostavci, podržavamo napore premijera da obezbede kontinuitet do nove promene, koja će biti rezultat zajedničkog stava, a posebno da ova kriza ne bude preneta na pitanje saradnje s Haškim tribunalom. U tom smislu smo podržali rad MUP i drugih institucija bez obzira na to šta se politički dešavalo u RS", kaže on.

Čavić je rekao da su se učesnici sastanka saglasili da je kriza izazvana odlukama međunarodnog predstavnika Pedija Ešdauna koji vrši konstantan pritisak na institucije RS i da će sve stranke dati svoj konstruktivan doprinos kako bi ona bila prevaziđena.

Vajt: Ne stavljamo tačku

Šef Međunarodne krizne grupe za Zapadni Balkan Nikolas Vajt kaže da je Republici Srpskoj data šansa. "Podrška predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Pediju Ešdaunu ne znači i nameru da se stavi tačka na postojanje Republike Srpske. Ne radi se o ukidanju RS, već se tom entitetu daje šansa koja je uslovljena hvatanjem i privođenjem haških begunaca pravdi", kaže on, prenosi Beta.

Vajt smatra da pretnje da će RS, ako međunarodna zajednica pokuša razgradnju srpskog entiteta, organizovati referendum, a zatim se i otcepiti od BiH, mogu biti stavljene u kontekst političkog rečnika u sadašnjim okolnostima.

Dačić: Tražiti smenu Ešdauna

Ivica Dačić kaže da Srbija mora aktivnije da se uključi u odbranu Republike Srpske. Šef Poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije je rekao da na početku treba tražiti smenu Pedija Ešdauna sa mesta predstavnika međunarodne zajednice i da su Ešdaunove mere za SPS bile očekivane i sinhronzovane s destabilizacijom stanja na Kosovu. "Mislim da takvi postupci predstavnika međunarodne zajednice u BiH i na Kosovu prete da ozbiljno ugroze stabilnost u regionu", rekao je Dačić, prenosi Srna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.