Izvor: B92, 20.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čavić:Tražiću izručenja od SCG

Banja Luka -- Predsednik RS Dragan Čavić trebalo bi da se u ponedelajk sastane sa predsedniko Srbije Borisom Tadićem.

Čavić je, govoreći o tom susretu, rekao da će tražiti izručenje lica iz Republike Srspke, optuženih za ratne zločine, a za koja se sumnja da se kriju na prostoru Srbije i Crne Gore.

"Mi tražimo da, ukoliko mi nismo u stanju, a imamo indicije da se ta lica nalaze na teritoriji SCG, državna zajednica SCG postupi u skladu sa međunarodnim normama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i izvrši ekstradiciju i da MUP u skladu sa svojim obavezama obavi taj posao", rekao je on. Čavić je kaže da ne može da prejudicira šta će 23. novembra glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte, reći pred Savetom bezbednosti UN o saradnji RS sa tim sudom: "Sigurno te kvalifikacije neće biti pohvalne za RS. Naprotiv, ali u kom obimu to ćemo da vidimo." Pitanje sardanje sa Hagom, ukazo je Čavić, "nije pitanje bilo kog datuma, nego kontinuiteta".

Ministar unutrašnjih poslova RS Darko Matijašević, koji će u ponedeljak, takođe prisustvovati sastanku u Beogradu, preneo je da ne može reći koliko se haških optuženika nalazi trenutno u Srbiji. On je naglasio da ne poseduje nijednu informaciju o tome da se bilo ko od lica sa javne liste Haškog tribunala nalazi u RS. "Da je to slučaj, možete biti sigurni da bi reakcija bila trenutna", dodao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.