Izvor: B92, 11.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čari pregovora sa SCG

Beograd -- Predstavnici EU imali su jedinstvenu priliku da vide kako izgleda pregovarati sa državom koja ne zna da li će opstati do kraja pregovora.

U prvoj rundi pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju nije bilo reči o mogućnosti njihove suspenzije zbog nedovoljne saradnje s Haškim tribunalom, rekao je potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus, ali je dodao da međunarodne obaveze treba ozbiljno shvatiti. U ovoj rundi dominirale su druge teme.

Najviše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vremena bilo je posvećeno tome kako će se ubuduće oslovljati država koja pregovara sa Evropskom unijom. Formulacija države-članice otpala je, jer u terminologiji EU to predstavalja zemlje koje su već u Uniji. Predstavnici EU predlagali su republike, ali to je za Crnogorce bilo neprihvatiljivo, jer podrazumeva federalno uređenje, a ni predlog da se nazivaju konstitutivne države nije prošao, kaže Miroljub Labus, šef pregovaračkog tima Vlade Srbije.

"Na kraju se desila jedna divna stvar. Znači, imamo, pod znacima navoda, državnu zajednicu Srbija i Crna Gora, to je za nadležanosti državne zajednice. Onda imamo Crna Gora i Srbija, pazite redosled je važan, a to znači države-članice. A Srbija i Crna Gora, to znači sve skupa", objasnio je Labus.

Na taj način, kaže Labus, zaobiđeno je pitanje budućnosti državne zajednice, koje će biti jasnije nakon aprila, kada bi u Crnoj Gori trebalo da bude održan referendum. Iako većina učesnika ovih pregovora kaže da je bilo niz neprijatnih situacija i žučnih svađa, Miroljub Labusa kaže da nije bilo tako dramatično: "Bilo je nervoze, na početku bilo je dramatičnih trenutaka, ali ništa što nije neobučajeno u takvim pregovorima i nisu prekršena nepisana pravila."

Labus kaže i da je bilo trenutka koje bi najradije zaboravio, ali da se računa krajnji ishod, koji je bio toliko pozitivan da on nije mogao da veruje. Evo kako potpredsednik Vlade sumira prvu rundu pregvora: "Sve u svemu, kako smo se nadali, dobro smo se udali."Labus kaže da će Srbija i Crna Gora pokušati da ubrza pregovore sa Evropskom unijom, kako bi do aprila kompenzovala gubitak vremena zbog predstojećeg referenduma u Crnoj Gori. On je podsetio da je Evropska komisija vremenski okvir za trajanje pregovora sa SCG sa prvobitnih 18 meseci skratila na period od godinu dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.