Izvor: Politika, 07.Jun.2014, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čanak ruši Pajtića

DS nije podržao promenu izbornog sistema u pokrajini i prvi put je posle 14 godina preglasan u vojvođanskoj skupštini

Novi Sad – Prvi put posle 14 godina, koliko su na vlasti u Vojvodini, Demokratska stranka je preglasana u pokrajinskom parlamentu. Do juče neprikosnoveni „vojvođanski žuti” ostali su u opoziciji sa poslanicima SVM-a jer nisu glasali za promenu izbornog sistema, predlog oko kojeg je njihov drugi koalicioni partner LSV okupio 63 poslanika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Da od juče više ništa nije isto na političkoj sceni Vojvodine, potvrdio je sam lider LSV-a Nenad Čanak istakavši da će promena izbornih pravila doneti i promenu odnosa u vladajućoj koaliciji.

Pitanje je da li to znači da su naprednjaci sada bliži željenom cilju – održavanju vanrednih pokrajinskih izbora, ili je i dalje moguć opstanak vladajuće trojke DS–LSV–SVM, ali po pravilima koja diktiraju ligaši, jer bez njihovih 10 poslanika DS i SVM ostaju u opoziciji.

Da je prvi scenario sasvim realan, smatra direktor novosadskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov. On kaže da je situacija alarmantna po vladajuću koaliciju, te da je prvenstveno „uzdrmala demokrate”, kod kojih se, „dok se čamac ljulja, može očekivati i bežanje još poslanika”.

„Mislim da ovo nagoveštava mogućnost da se stvori nova vladajuća većina u pokrajini koja bi formirala vladu sa ciljem da ona zatraži od predsednika skupštine da raspiše izbore. Prošla je godina od mitinga naprednjaka i od tada su intenzivirani pritisci na Vladu Vojvodinu da je izgubila legitimitet. Njima ide na ruku i izmena izbornih pravila jer će se ukidanjem mešovitog izbornog sistema preslikati rezultati republičkih izbora. Na tim izborima vrlo je moguće da SNS osvoji apsolutnu većinu ”, kaže Popov za „Politiku”.

Da bi vanredni pokrajinski izbori bili pravednije rešenje, slaže se Đorđe Vukadinović, urednik „Nove srpske političke misli”:

„U svakom slučaju bi za njih bilo više razloga nego što je bilo za vanredne republičke izbore, ali ja mislim da je izgledniji treći scenario, a to je promena pokrajinske vlasti bez izbora. Promena izbornih pravila je potpuno opravdana iako je do nje trebalo da dođe ranije jer nije bilo nikakvog razloga za raskorak u odnosu na način izbora na lokalnom i republičkom nivou, ali ništa ne biva bez nekog političkog i politikantskog dila. U pozadini ovog relativno logičnog postupka jeste stvaranje nove pokrajinske većine, koja će se sad pokazati i na drugim temama i u drugim situacijama.”

Za Vukadinovića je jedina dilema na koji način će doći do promene pokrajinske vlasti. SNS-u bi, kako kaže, više odgovarali izbori, ali njihovim novim partnerima u pokrajini LSV-u i SVM-u, to jest Čanku i Pastoru, mnogo više odgovara da se unutar postojećeg sastava napravi nova većina jer bi u protivnom oni postali nepotrebni kao partneri.

To je i glavni razlog zašto do sada nije pala pokrajinska vlada. „Već nekoliko meseci traje ova pipava politička alhemija u pokrajini, da se promeni vlast, ali, ako može, bez izbora, da se DS razvlasti, a da se ne dopusti sva vlast SNS-a”, objašnjava Đorđe Vukadinović.

Naši sagovornici smatraju da je nastavak političkog prijateljstva između DS-a, LSV-a i SVM-a u ovom momentu najmanje realan. Sa druge strane, spisak zahteva LSV-a koji već mesecima insistira na redefinisanju programa aktuelne vojvođanske vlade, koje bi dovelo do njene rekonstrukcije, svakim danom se povećava.

Najpre su od Bojana Pajtića tražili da se „odrekne” potpredsednika vlade Dragoslava Petrovića, da bi sada povećali apetite zahtevajući da LSV dobije i mesto predsednika Skupštine Vojvodine, a u pitanje su doveli i Pajtićevu funkciju predsednika vojvođanske vlade.

Ne samo da se nameračio na fotelju u kojoj sedi Ištvan Pastor, nego je Nenad Čanak SVM optužio i da je „ekspozitura desničarskog Fidesa”.

Vojvođanski Mađari nisu izdajnici, rekao je Pastor novinarima u Skupštini Vojvodine, odgovarajući na Čankove prozivke.

Lider LSV-a je svojim poslednjim TV nastupom u emisiji „Jedan na jedan” naprednjacima stavio do znanja da im neće biti lako ako sa njim budu pregovarali o saradnji u pokrajini.

Naime, on je nagovestio da ne bi podržao Igora Mirovića za pokrajinskog premijera jer, kako je rekao, postoje prepreke iz prošlosti u tom pogledu. Međutim, Goran Knežević je osoba iz SNS-a sa kojom bi ligaši mogli da sarađuju, poručuje Nenad Čanak.

Pastor nije uspeo da smiri tenzije između DS-a i LSV-a

Predsednik vojvođanske skupštine Ištvan Pastor predložio na skupštinskom kolegijumu da se rasprava o promeni izbornih pravila odloži za mesec dana kako bi se, kako je rekao, održale dodatne političke konsultacije, ali i uključila struka.

Očigledno je da je Pastorova namera bila da odlaganjem rasprave pokuša da „spusti loptu” i smiri tenzije između DS-a i LSV-a koje ozbiljno prete da ugroze opstanak vladajuće koalicije.

Međutim, on je preglasan jer, kako je izjavio šef poslaničkog kluba LSV-a Branislav Bogaroški, ta stranka je poslednjih sedam meseci insistirala na razgovorima o promeni izbornog sistema, ali se koalicioni partneri nisu odazvali.

Vojvodina jedna izborna jedinica

Za skupštinsku odluku po kojoj je Vojvodina jedna izborna jedinica u kojoj se 120 poslanika bira po čisto proporcionalnom sistemu, glasalo je 62 od 114 prisutnih poslanika.

Sednici nije prisustvovao pokrajinski premijer Bojan Pajtić, a od svih članova njegovog kabineta u sali je jedino viđen potpredsednik vlade i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić, predložen od strane LSV-a.

A. Komnenović

objavljeno:

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.