Izvor: B92, 30.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čanak: Vojvodina da dobije ustav

Poreč, Novi Sad -- Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas u Poreču da Vojvodina treba da dobije svoj ustav.

Čanak je na svečanosti povodom Dana statuta Istre rekao da će "tek kada Vojvodina dobije svoj ustav, to značiti da se u Srbiji nešto suštinski promenilo".

Lideru LSV je danas u Poreču, na svečanoj sednici Skupštine Istarske županije, uručen Grb te županije, povodom Dana statuta te oblasti.

Predsednik Skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Istarske županije Anton Peruško rekao je na sednici da je Statut koji je ta županija donela 1994. godine bio "glas za višejezičnost, višekulturalnost i multietničnost Istre", ali i "glas za regionalnu samostalnost i upravljanje sopstvenim resursima".

Peruško je rekao da Istra danas "ne može da se pomiri sa činjenicom" da njen županijski budžet iznosi svega 200 miliona kuna

(oko 27 miliona evra), navodeći da ta županija "traži suštinsku, a ne samo formalnu autonomiju unutar Hrvatske".

Istarski župan Ivan Jakovčić rekao je da će Hrvatska ući u Evropsku uniju upravo zahvaljući vrednostima koje je Istra prva definisala.

On je pohvalio privredni razvoj Istre, navodeći da je godišnja nezaposlenost ispod sedam odsto i da će do kraja decenije biti smanjena na manje od pet odsto.

Istra ima i najveći izvoz po glavi stanovnika, rekao je Jakovičić, koji je 2,15 puta veći od nacionalnog proseka i iznosi 5.035 dolara po glavi stanovnika.

Istra ima i najveći nacionalni dohodak po glavi stanovnika - 8.800 evra, što je 36 odsto više od hrvatskog proseka i time je u rangu srednjerazvijenih italijanskih i španskih regija, naveo je Jakovčić.

Nenad Čanak je danas dobio priznanje "za izvanredne zasluge u uspostavljanju regionalne saradnje Istre i Vojvodine i kao osvedočeni regionalista i borac za decentralizaciju".

U obrazloženju nagrade navodi se da je ona dodeljena jer je Čanak osvedočeni borac protiv Miloševićevog režima i antiratni aktivista, čovek koji je doprineo uvođenju hrvatskog jezika kao zvaničnog u Vojvodini i doprineo zaštiti hrvatske nacionalne manjine.

Pored Čanka, nagrade su dobili i predsednik italijanske regije Veneto, Đankarlo Galan, predsednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti pri Savetu Evrope Đovani Di Stazio i predsednik Instituta regija Evrope Franc Šauzberger.

Pored ostalih, svečanosti je prisustvovao i predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.