Izvor: B92, 29.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čanak: Ugrožen identitet Vojvodine

Pančevo -- Lider LSV Nenad Čanak rekao da je identitet multikulturalne i multietničke Vojvodine ugrožen pred naletom etnonacionalizma.

Čanak je sinoć na tribini "Kulturni identitet Vojvodine" u Pančevu rekao da se pitanje Vojvodine "uporno gura pod tepih, uz neprestane izgovore da postoje važniji problemi, poput Kosova".

"I dok oni pričaju o Kosovu kao duši Srbije, poenta priče je raspisivanje tendera za prodaju Geneksa i prodaja Naftne industrije Srbije", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Čanak.

On je kazao da inače ne psuje, "ali da je jedino psovkama uspeo da se nametne u Beogradu, jer oni drugi jezik ne razumeju".

Novinar Teofil Pančić ocenio je da je Vojvodina imala svoj identitet i juče, da ga ima danas i da će imati i sutra.

Prema njegovim rečima, vojvođanski identitet nije sadržan samo u pitanju novca i pljačke Vojvodine, nego u činjenici da je Vojvodina politički, kulturni i istorijski entitet.

Pančić je kazao da je vojvođanski identitet "ugrožen zbog naleta etnonacionalizma koji identitet svodi na etničku i versku pripadnost".

Novinar Miloš Vasić rekao je "da je san srpskih nacionalista da u Srbiji ostanu samo Srbi".

"Međutim, ni to im neće biti dovoljno, pošto će i tada naći neprijatelje jer je za njih opasnije biti loš Srbin nego ne biti Srbin", rekao je Vasić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.