Čačak: Sukob oko krštenja Roma

Izvor: B92, 28.Apr.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čačak: Sukob oko krštenja Roma

Sve za glas više (FoNet)

Čačak -- Kandidati za odbornike Grupe građana Za Čačak krstili su dvojicu Roma u blizini stočne pijace. Nadležni za romska pitanja oštro su reagovali.

Od prethodno najavljenih 28 Roma, krštena su samo dvojica - 75-godišnji Mirko Sandić i 4-godišnji Bogdan Sandić. Krštenje su obavila dvojica lokalnih sveštenika. I dok je lokalni koordinator za romska pitanja protestovao zbog takvog odnosa prema Romima, predstavnici GG Za Čačak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kažu da su ostali Romi odustali od krštenja zbog zastraživanja lokalnog koordinatora.

"Ostali Romi odustali su od krštenja zbog zastrašivanja koordinatora za romska pitanja u Čačku Miroslava Mitrovića, koji je išao od kuće do kuće i pričao kako će ostati bez socijalne pomoći ukoliko se budu krstili", izjavio je portparol grupe građana Slobodan Jakšić.

Kordinator za romska pitanja opštine Miroslav Mitrović oštro je reagovao povodom najave krštenja.

"Razumemo potrebe kandidata za odbornike da u predizbornom periodu obavljaju planirane promotivne aktivnosti, ali smatramo neprimerenim da se verski obredi koriste u političke svrhe. Čin pravoslavnog obreda krštenja smatramo ličnom i porodičnom svečanošću, a ne činom prigodnim za predizborne kampanje", izjavio je Mitrović.

GG Za Čačak: Krštenje je bilo na igralištu

Grupa građana Za Čačak demantovala je da je današnje krštenje Roma obavljeno na stočnoj pijaci.

"Sveti čin krštenja održan je na igralištu u blizini stočne pijace, a ne na pijaci", rekao je portparol grupe građana Za Čačak Slobodan Jakšić.

On je dodao da je prvobitna zamisao bila da se krštenje obavi na obali Morave, ali da je na kraju odlučeno da to bude na igralištu mesne zajednice Sajmište, jer se u okolini nalaze kuće Roma.

Sveštenik čačanske crkve Krstivoje Milunović izjavio je da mu je jedini cilj bio da učini dobro delo, a ne da učestvuje u nečijoj predizbornoj kampanji.

U njegovom saopštenju se ocenjuje da je Grupa građana Za Čačak na neprimeren način obavestila građane da će "28 ljudi biti kršteno u pravoslavnu veru na stočnoj pijaci".

Mitrović kaže da "krštenje Roma u pravoslavnu veru" asocira da je ta populacija sada neke druge vere i da joj sledi pokrštavanje.

Sa druge strane, predstavnik Za Čačak Slobodan Jakšić kaže da današnji čin nije političke prirode, već predstavlja brigu o Romima.

"Krštenje su tražili Romi, a mi smo im izašli u susret. Pozvani su bili i predstavnici dve Romske struje u Čačku, da prisustvuju događaju, ali nisu se odazvali", izjavio je Jakšić.

Mitrović je izjavio FoNetu da je netačna tvrdnja da je "išao od kuće do kuće i pretio Romima".

"Ja sama otišao u dva naselja i rekao Romima da ne smeju da dozvole da budu kršteni na stočnoj pijaci, jer nisu stoka. Ukoliko do toga dođe, neka ne računaju na moju pomoć i zalaganje. Ne zanima me njihova politička opredeljenost, ali je sramota što ih porede sa stokom", rekao je Mitrović.

On očekuje da će čačanska crkva reagovati povodom krštenja na stočnoj pijaci, jer su obred obavila dvojica sveštenika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.