Izvor: B92, 12.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CPJ podržao apel izveštača

Njujork -- Komitet za zaštitu novinara (CPJ) pozdravlja odluku tribunala za ratne zločine UN o Jugoslaviji da ograniči obavezno svedočenje ratnih izveštača. Odluka, koja je objavljena u Komori za žalbe u ICTY u Hagu, došla je kao neka vrsta odgovora na žalbu bivšeg reportera Vašington post-a Džonatana Randala, koji je pozvan na sud da svedoči u slučaju bivšeg bosansko-srpskog ministra Radoslava Brđanina, koji se suočava sa optužbom za genocid zbog progona i proterivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više od 100.000 nesrpskog stanovništva tokom rata u Bosni.

"Orijentir i reper za ovakvu odluku u međunarodnom pravu će obezbediti da se od ratnih izveštača ne traži da moraju da svedoče pred tribunalom za ratne zločine", rekla je izvršni direktor CPJ, En Kuper. "Mi smo srećni što je Randal oslobođen svedočenja i nadamo se da će ova odluka koja je presedan postati pravilo i da će obezbediti zaštitu novinarima po međunarodnom pravu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.