Izvor: B92, 24.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CESID: Nepravilno ili nezakonito

Beograd -- Odluka RIK da nije nezakonito ako na kraju glasanja u kutiji bude više listića od broja birača bila bi nezakonita, navodi CESID.

Blagojević kaže da su se u javnosti pojavili navodi da je RIK doneo odluku, koju je ocenio kao nezakonitu, prema kojoj se neće smatrati bitnom nepravilnošću ako posle završetka glasanja na referendumu o predlogu ustava u glasačkoj kutiji bude više listića od broja upisanih glasača na tom mestu. Ta odluka međutim nigde nije objavljena.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Ta odluka nigde nije objavljena, a postoje indicije da će se to smatrati nepravilnošću, ali ne takvom zbog koje će glasanje morati da bude ponovljeno", rekao je Blagojević.

Direktor programa CESID-a Marko Blagojević je kao problem naveo "jednoobraznost" organa za sprovođenje referenduma, jer su u tim organima zastupljeni samo predstavnici stranaka koje su za usvajanje predloga novog ustava Srbije, dok je "druga strana upućena na vaninstitucionalne metode" i nema pravo na prigovore.

Posmatrači Centra za slobodne izbore i demokratiju biće raspoređeni na 600 glasačkih mesta na predstojećem referendumu o predlogu novog ustava Srbije, izjavio je on.

"Rezultat glasanja s tih 600 glasačkih mesta, među kojima i 20 na Kosovu i sedam u inostranstvu, nedvosmisleno će ukazati na ishod referenduma, a CESID će 29. oktobra uveče saopštiti konačnu procenu o odzivu i ishodu referenduma", kazao je Blagojević.

Posmatrači CESID-a nadgledaće i čuvanje glasačkog materijala u noći između 28. oktobra i 29. oktobra.

Pored posmatrača na 600 glasačkih mesta, CESID će imati i 200 mobilnih timova, čiji je cilj da posmatraju izbore na ostalim glasačkim mestima u Sribji, kao i posmatrače u Opštinskim izbornim komisijama i Republičkoj izbornoj komisiji.

Inače, u CESID-u smatraju da to što ne postoji kontrola na koji način stranke troše sredstva koja su dobile za referendumsku kampanju, može dovesti u pitanje legitimnost referendumskog procesa.

Da li je koza sita?

Analitičar Srećko Mihajlović iz Centra za proučavanje alternativa smatra da to što će birački odbori sami odlučiti kako će se čuvati kutije, ostavlja prostor za sumnju, koju je izneo i šef diplomatije Vuk Drašković - da će koza čuvati kupus?

"Kozi se može ostaviti kupus, ukoliko ste je prethodno dobro nahranili, ona neće pojesti kupus jer je sita i zna granice do kojih treba da jede. Zato im treba verovati, ali je pitanje da li su ove koze nahranjene? To ostavlja mesta sumnji jer je naš politički mentalitet takav, sumnje u čuvanju glasačkih kutija, kao i sumnje u glasanje za ustav i u natpolovičnu većine”, rekao je Mihajlović u emisiji Kažiprst Radija B92.

Republička izborna komisija danas je odlučila da svi ovlašćeni domaći i strani posmatrači mogu u potpunosti da kontrolišu, zajedno sa članovima glasačkih odbora, čuvanje glasačkog materijala na svim biračkim mestima u noći između 28. i 29. oktobra.

Na Kosovu upisani i Albanci

Koordinatorka CESID-a za praćenje referenduma Milena Jakšić izjavila je da je na Kosovu i Metohiji u biračke spiskove upisano 100.315 birača i srpske i albanske nacionalnosti, koji će moći da glasaju na predstojećem referendumu za predlog novog ustava Srbije.

Od svih opština, najveći broj glasača upisan je u spiskove u Kosovskoj Mitrovici, gde pravo glasa ima 19.425 ljudi. Prema proceni CESID-a, skoro polovina upisanih u tom gradu je albanske nacionalnosti.

Prema procenama CESID-a, na biračkim spiskovima u mešovitim sredinama takođe ima Albanaca, a veći broj ih je u opštinama Kosovska Kamenica, Vitina i Lipljan.

Prema njenim rečima, u odnosu na predsedničke izbore održane 2004. godine, birački spisak je uvećan za 2.602 glasača.

U subotu i nedelju, na referendumu će se glasati u pet okruga i 22 kosovske opštine i to u tri više nego 2004. godine. Na Kosovu će se glasati na 256 mesta, što je za 24 više u odnosu na prethodne izbore.

Najveći broj građana sa pravom glasa upisan je u Kosovskomitrovačkom okrugu i to 46.428, dok u Kosovskom okrugu pravo glasa ima 30.912 birača, u Pomoravskom 20.002, u Pećkom 1.850, a najmanje u Prizrenskom - 1.123.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.