Buš: Ahtisarijev plan ispravan put

Izvor: B92, 02.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buš: Ahtisarijev plan ispravan put

Džordž Buš (Beta)

Vašington, Beograd, Priština -- Američki predsednik Džordž Buš ponovio uoči puta u Evropu podršku Ahtisarijevom planu, ističući da je to za SAD ispravan put.

U intervjuu albanskoj televizijskoj stanici "Vizion plus", Buš je naveo da je status Kosova komplikovano pitanje i da je u nedavnom telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom rekao da se nada da će se izbeći konflikt u regiji, kao i da SAD smataju da je Ahtisarijev >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plan ispravan put da se ide napred. Buš će, kako je najavljeno, tokom evropske turneje posetiti Tiranu.

Američki predsednik je naglasio da je piranje Kosova veoma teško pitanje, i da Albance ne treba da brine njegov stav.

"Moj stav je da podržavam Ahtisarijev plan i takve instrukcije sam dao državnoj sekretarki Kondolizi Rajs i ona se u potpunosti slaže sa mnom. Takve instrukcije sam dao i našem ambasadoru u UN", kaže Buš.

Na pitanje da li Vašington ima plan B, u slučaju da Rusija stavi veto u Savetu bezbednosti UN, predsednik SAD je rekao da je plan A da se plan A učini delotvornim i da je njegov posao da se to ostvari, preneo je Glas Amerike.

"Ne znam kako su mediji opisali moj nedavni telefonski razgovor sa ruskim predsednikom, ali tada sam Vladimiru Putinu rekao da Amerika želi da izbegne veliki konflikt u regionu, ali da smatram da je Ahtisarijev plan jedini pravedan način za rešavanje krize", kaže on.

"Mi pokušavamo da ubedimo sve zemlje-članice Saveta bezbednosti da podrže Ahtisarijev plan i objasnili smo zašto je ovaj plan razuman i zašto mislimo da bi on uspostavio mir", rekao je on.

"Mi se takođe nadamo da će EU i NATO nastaviti da sarađuju sa Srbijom da i njima takođe pokažu put u budućnost. Da Srbiji kažu da postoji prilika da učestvuje u raznim EU strukturama, a u slučaju NATO-a da postoji mogućnost da Srbija postane jednog dana članica", rekao je Buš.

Buš je takođe uveren da će Srbija, kao partner SAD, EU i NATO-a, postati deo evroatlantskih struktura, preneo je Glas Amerike.

Sa druge strane, danas se oglasio i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Aleksejev, koji je izjavio da je Rusija spremna da iskoristi pravo veta u Savetu bezbednosti UN na rezoluciju koja bi omogućila nezavisnost Kosova.

Aleksejev je rekao i da korišćenje prava veta nije cilj Rusije. "Mi želimo da postignemo kompromisna rešenja", rekao je ruski ambasador.

Tadić u Finskoj o Kosovu

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u razgovoru sa predsednicom Finske Tarjom Halonen u Helsinkiju da ne treba potcenjivati sposobnost Srbije da se postigne istinski kompromis oko budućeg rešenja statusa Kosova.

"Srbija je demokratska i evropska zemlja i Srbija se protivi nezavisnosti Kosova. Trudimo se da se postigne kompromisno rešenje poštujući međunarodno pravo, međunarodna pravila i legitimni interes građana Srbije. Istovremeno, mi štitimo prava Srba kao i prava Albanaca na Kosovu", rekao je Tadić.

Tadić je poručio i da Srbija "ne odustaje od Kosova i Metohije i evropske budućnosti".

"Naš strateški cilj je da postanemo članica EU. Zato ćemo sprovesti najveće reforme u našoj istoriji. Zadovoljan sam rezultatima saradnje sa Haškim tribunalom, pogotovu u prvim danima nove vlade", rekao je on.

Predsednica Finske rekla je da "Finska, kao i ostale članice EU snažno podržava specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija i njegove aktivnosti i to ne samo zato što je on Finac, već zato što je dobro radio svoj posao". "Nadam se da će Ahtisarijev plan uspeti", rekla je Tarja Halonen.

A premijer Srbije Vojislav Koštunica ponovio je stav da bi države koje podržavaju plan za Kosovo Martija Ahtisarija "morale biti spremne da se suoče sa posledicama primene takvog plana u svojim zemljama".

"Pošto nijedna od ovih država neće prihvatiti da i za njih važi Ahtisarijev plan, deluje potpuno neprihvatljivo da pokušavaju da nemetnu da ovaj plan važi samo za Srbiju", izjavio je Koštunica agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, Srbija je "jednom i konačno odbacila Ahtisarijev plan i jasno saopštila da za Srbiju može važiti samo Povelja UN, kao i za svaku drugu državu članicu Ujedinjenih nacija.

Priština: Izmenjeni predlog prihvatljiv

Institucije i političke partije na Kosovu ocenile su da je novi američko-evropski predlog rezolucije o Kosovu prihvatljiv jer njime nije izmenjena suština plana specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija.

Izmene u predlogu rezolucije se u Prištini tumače kao ustupci Rusiji. Izmene u predlogu rezolucije SB o Kosovu, nisu suštinskog karaktera, ocenio je kosovski premijer Agim Čeku.

On je rekao da je i ovaj predlogprihvatljiv za Kosovo jer omogućava uspostavljanje nezavinosti na osnovu plana Martija Ahtisarija.

"Verujem da se radi o ustupku koji je napravljen Rusiji kako bi ona prihvatila rezoluciju ili u najmanju ruku bila uzdržana. Verujem da više nema potrebe za novim koncesijam", rekao je Čeku komentarišući izmene u tekstu rezolucije.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju ocenio je da je u toku vanredno angažovanje svih faktora da se postigne zajednički dogovor o tekstu rezolucije o Kosovu.

On je rekao je da je telefonom rtazgovarao sa amerčkim izaslanikom Frenkom Viznerom koji mu je ružio uveravanje da proces u Njujorku vodi ka novoj rezoluciji o Kosovu.

"I G8 o Kosovu"

Generalni sekretar UN Ki Mun Ban preneo je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel vest da ''Rusi ne odustaju'' kad je reč o Kosovu, izveštava "Frankfureter rundšau" pred susret Grupe osam, uz procenu da će pitanje srpske pokrajine biti top tema sastanka u Rostoku.

Budućnost Kosova je top tema' samita G8, iako se ne nalazi na utvrđenom dnevnom redu samita, tvrdi nemački list.

Generalni sekretar UN je, navodi Frankfurter rundšau, u četvrtak obavestio Merkelovu da Rusija ostaje pri svojim stavovima o rešavanju kosovskog pitanja.

List piše da je ''Merkelova do sada bila mišljenja da se kod ruskog predsednika Vladimira Putina primarno ne radi o Kosovu, nego da on uvek, pri tome, misli na sopstvene unutrašnje poteškoće, jer se na jugu Rusije nalaze provincije sa neruskom većinom, koje bi rado bile autonomne''.

''S obzirom na to kako Rusija tvrdo nastupa, Zapad se očito preračunao'', konstatuje list i navodi da je, kada je reč o Kosovu, ''ključna figura'' - Putin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.